Ads Top

Verbod op onttrekken oppervlaktewater voor beregenen grasland

Waterschap Brabantse Delta stelt per vrijdag 7 augustus 2015 een onttrekkingsverbod in. Hierbij gaat het om een verbod op het onttrekken van oppervlaktewater voor het beregenen van grasland. Het onttrekkingsverbod geldt voor het gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal en ten oosten van de A27. Bij een onttrekkingsverbod mag er geen water meer uit genoemde en aangesloten sloten en beken worden gehaald, bijvoorbeeld voor beregening. Eerder stelde het waterschap al diverse onttrekkingsverboden in. Deze blijven van kracht.

Per vrijdag 7 augustus gelden de volgende totaalverboden voor het onttrekken van oppervlaktewater voor de volgende (stroom)gebieden met daarin gelegen waterlopen:
- Het stroomgebied van de Groote Leij en de Hultense Leij, ten zuiden van de spoorlijn Breda-Tilburg.
- De Wouwse gronden.
- Het stroomgebied van de Zoom en de Bleekloop.
- Het stroomgebied van de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda.
- Het stroomgebied van de Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop.

Per vrijdag 7 augustus gelden voor de onderstaande (stroom)gebieden en daarin gelegen waterlopen de volgende onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater:
- Een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland voor het stroomgebied van de Aa of Weerijs en de Kleine Beek.
- Een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland voor de waterloop Aa of Weerijs zelf.
- Een onttrekkingsverbod voor het beregenen van grasland voor het gebied ten noorden van het Wilhelminakanaal en ten oosten van de A27.

Bovengenoemde (stroom)gebieden en watergangen liggen verspreid in de gemeenten Waalwijk, Oosterhout, Dongen, Loon op Zand, Tilburg, Gilze en Rijen, Alphen-Chaam, Goirle, Breda, Etten-Leur, Rucphen, Zundert, Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht. De verboden gelden tot een nog nader vast te stellen tijdstip. Het waterschap ziet toe op naleving van de verboden. Voor de overige gebieden in West-Brabant geldt (nog) geen onttrekkingsverbod.

De hoge temperaturen en de weersverwachting leiden ertoe dat het waterschap deze maatregelen moet nemen. Door de lage waterstand kan er schade optreden aan oevers en kaden en stijgt de kans op sterfte van dieren en planten in watergangen. Zodra de omstandigheden het toelaten, trekt het waterschap de verboden in. Zowel intrekkingen als nieuwe verboden worden bekend gemaakt via www.brabantsedelta.nl en www.officielebekendmakingen.nl.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.