Ads Top

Miljoenen beschikbaar voor doorontwikkeling van innovatieve oplossing piping

Waterschap Rivierenland paste onlangs de innovatieve oplossing Verticaal Zanddicht Geotextiel toe bij de dijkverbetering tussen Hagestein en Opheusden ter voorkoming van piping. Op woensdag 15 juli 2015 werd duidelijk dat voor deze oplossing opnieuw subsidie is vrijgemaakt om de techniek verder door te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat in de toekomst andere waterschappen de oplossing ook kunnen gaan toepassen en het dus een geaccepteerde techniek wordt. De Projectoverstijgende Verkenning voor Piping (POV) ontving de beschikking 2015 van € 4,8 miljoen, waarvan het grootste deel naar de doorontwikkeling van deze innovatie gaat.

Naast de doorontwikkeling, start de POV dit jaar ook met nieuwe technieken om het water dat onder dijken door lijkt te sijpelen te onderzoeken op herkomst (gewone kwel of water uit de rivier). Ook vindt onderzoek plaats naar het effect van kort durende waterstandsverhogingen (eb en vloed en bij storm) om te bepalen in hoeverre hierdoor gevaar dreigt voor Piping.

Bij hoge waterstanden kan er water onder de dijk doorstromen en zand meevoeren. Hierdoor kunnen holle ruimten (pipe) onder de dijk ontstaan: de dijk wordt instabiel en kan bezwijken. Dit fenomeen wordt piping genoemd.

De waterschappen in Nederland en het Rijk hebben het initiatief genomen onder de naam 'Projectoverstijgende verkenning (POV)' om tot innovatieve en doelmatige oplossingen te komen voor het probleem van piping. Op veel plaatsen zijn dijken op grond van piping afgekeurd. De POV Piping is gestart in 2014 heeft een looptijd van vier jaar en is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Er bestaat intensieve samenwerking met kennisinstellingen en met marktpartijen.

Het totale budget voor alle verkenningen voor de jaren 2014 t/m 2017 is op 15 juli verhoogd van 8 miljoen naar 10,8 miljoen euro. Waterschap Rivierenland had op woensdag 8 juli de primeur, toen ging namelijk voor het eerst een innovatie tegen piping de dijk in. Aan de binnenzijde van de dijk bij Hagestein-Opheusden ging Verticaal Zanddicht Geotextiel om het uitspoelen van zand tegen te gaan. Voordelen: minder overlast voor de omgeving , minder ruimtebeslag en de kosten zijn lager. Bij toekomstige dijkverbeteringen een aantrekkelijk alternatief om toe te passen. Lees het hele persbericht hier terug: 'Wereldprimeur: Aanbrengen geotextiel bij dijkverbetering Hagestein-Opheusden'.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.