Ads Top

Dijkleger gaat dijken weer inspecteren

Hoewel de afgelopen weken wat regen is gevallen, blijft het droog in met name het westen van het land. Er is daar sprake van een droogte die eens in de 20 jaar optreedt. Daarom gaat het dijkleger van De Stichtse Rijnlanden donderdag 23 juli wederom de dijken inspecteren. Het betreft 45 kilometer zogenaamde klei-op-veendijken die extra droogte gevoelig zijn. Door de droogte kunnen er scheuren in de dijk ontstaan en dat is niet wenselijk.

Een klei-op-veendijk is een ander type dijk dan de dijk die enkele jaren geleden bij Wilnis afschoof. Daar was sprake van een uitgedroogde veendijk. Veen gaat bij uitdroging eigenschappen vertonen als een uitgedroogde spons. De veendijk gaat dan als het ware drijven op het onderliggende grondwater. Daardoor wordt een veendijk instabiel.

Bij de vorige dijkinspectie op 9 juli werden op een aantal plekken scheuren aangetroffen die op 13 juli nader zijn geïnspecteerd. Op één plek is dat aanleiding geweest om direct een reparatie uit te voeren. De veiligheid is overigens niet in het geding geweest. Om verdere scheurvorming zoveel mogelijk te voorkomen worden de klei-op-veendijken nog steeds drie maal per week beregend.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.