Ads Top

Waterkwaliteit verbetert door Blauwe Verbinding

Heemraad Lies Struik opende onlangs het deeltraject Zuidelijk Randpark van de Blauwe Verbinding. Dit deed hij samen met wethouders van gemeente Barendrecht en Rotterdam. De Blauwe Verbinding is een waterverbinding tussen de Oude Maas en het Zuiderpark in Rotterdam Zuid. De Blauwe Verbinding zorgt voor een betere wateraanvoer in Charlois en Feijenoord en het Zuiderpark.

Het water voor deze gebieden kwam voorheen grotendeels uit de Nieuwe Waterweg. De Nieuwe Waterweg wordt echter in droge perioden zouter. Verzilten noemen we dat. Dan kan er daaruit geen water ingelaten worden. In de toekomst zijn langere perioden van regen en droogte steeds vaker te verwachten en daarmee komt de verzilting van de Nieuwe Waterweg ook vaker en langer voor. Het water in de Oude Maas heeft geen last van verzilting. Dus is het plan gemaakt om water vanuit de Oude Maas naar Rotterdam-Zuid te laten stromen. Het project is door de zeven partijen opgepakt. En wat in eerste instantie een oplossing was voor een groot deel van Rotterdam, levert nu voldoende en goed water voor een veel groter gebied. Sloten aangrenzend aan de Blauwe Verbinding profiteren ook van dit goede water.

Een aantal onderdelen van de Blauwe Verbinding zijn al eerder opgeleverd. Met de oplevering van het deelproject Zuidelijk Randpark zijn een aantal maatregelen uitgevoerd waardoor het waterschap het water van de hier in dit park aanwezige zwemplassen kan verversen. Het waterschap zorgt een goede waterkwaliteit van zwemwateren. Door het zwemwater te verversen is de kans op blauwalgen en bacteriologische verontreiniging minder.

De Pendrechtse Molen heeft een bijzondere functie gekregen in de Blauwe Verbinding. De molen pompt het water op naar een hoger gelegen waterplas, waarna het via een cascade weer afstroomt via verschillende sloten en vervolgens naar de wegsloot aan de Charloise Lagedijk. Daarmee worden ook kleinere sloten goed ververst.

De Blauwe Verbinding is tot stand gekomen door de samenwerking tussen 7 partijen. Naast waterschap Hollandse Delta zijn dit de gemeenten Rotterdam, Barendrecht en Albrandswaard, Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde, Metropool Regio Rotterdam – Den Haag (voorheen Stadsregio Rotterdam) en de Provincie Zuid-Holland.

Deze samenwerking zorgt ervoor dat er voor de inwoners een prachtige verbinding ligt. Deze verbinding is belangrijk voor een goede wateraanvoer en waterkwaliteit voor nu en in de toekomst. Op de Blauwe Verbinding is ook volop recreatie mogelijk, zoals kanovaren. Daarmee ligt er een mooie groen-blauwe verbinding voor de inwoners ten noorden èn ten zuiden van de A15.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.