Ads Top

Advies Rijkswaterstaat: voldoende koud drinken voor onderweg

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de komende week voldoende koud drinken mee te nemen vanwege de verwachte hittegolf. In een file kan de temperatuur in voertuigen snel oplopen tot tropische hoogte, zeker als er geen airco aanwezig is. Vertraging van een kwartier of half uur door bijvoorbeeld een ongeval of pechgeval, die normaliter niet tot grote problemen leidt, kan bij extreme weersomstandigheden heel onaangenaam zijn.

Rijkswaterstaat heeft hoogleraar thermofysiologie Hein Daanen van TNO/Vrije Universiteit om advies voor weggebruikers gevraagd. Hij geeft aan dat de auto door de vele ramen een soort kas is, waarin de temperatuur snel stijgt. De lichaamstemperatuur stijgt dan ook. Daardoor vermindert de alertheid van automobilisten. Ze zijn minder geconcentreerd, waardoor sneller onveilige situaties in het verkeer kunnen ontstaan.

Door koud water te drinken, blijft de waakzaamheid op peil. Wie voldoende drinkt, kan daarna zweten en warmte kwijtraken. Extra eten werkt volgens de hoogleraar bij hoge temperaturen averechts, omdat bij de vertering warmte vrijkomt.

Een andere tip is in de file alle ramen van een auto (die geen airco heeft) open te zetten om nog een beetje wind te vangen. En ook zonnebrandcrème is handig om mee te nemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.