Ads Top

Leven onder de zeespiegel

Nederland is één groot kunstwerk. Zonder waterbeheer zou het grootste deel van het land onder water staan. De expositie Waterlicht maakt dit zichtbaar. Het is een samenwerking tussen kunstenaar Daan Roosegaarde, het Rijksmuseum en ING.

Nederlanders maakten land uit water. Nog elke dag vraagt het leven onder de zeespiegel om intensief waterbeheer. Zonder de waterschappen zou ongeveer 60 procent van ons land geregeld onder water staan. Dat is een gebied waar 9 miljoen Nederlanders wonen. En waar 70 procent van ons bruto nationaal product wordt verdiend.

“Wij beschermen in feite ook de kunst in het Rijksmuseum”, zegt dijkgraaf Gerhard van den Top van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. “Dankzij onze waterschappen investeert Nederland al eeuwenlang in onze veiligheid voor overstromingen en in kwaliteit van ons oppervlaktewater.”

Het kunstwerk Waterlicht van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde toont 3 avonden hoe de Amsterdamse binnenstad virtueel onder water staat. Met de nieuwste LED-technologie, software en lenzen laat hij een overstroming zien op een hoogte van ruim 2 meter. Dat zou het waterniveau in Amsterdam zijn zonder waterwerken. De bezoeker kan tijdens Waterlicht onder golvende lijnen van licht doorlopen. “Waterlicht maakt onze kwetsbaarheid voor overstromingen op poëtische wijze zichtbaar”, zegt Van den Top.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.