Ads Top

Zacht water uit de kraan in Houten en Bunnik

Drinkwaterbedrijf Vitens heeft onlangs de nieuwe onthardingsinstallatie van drinkwaterproductiebedrijf Bunnik in gebruik genomen. Daardoor krijgen ongeveer 75.000 mensen in Houten en Bunnik nu zacht water uit de kraan. Met de nieuwe installatie wordt het van nature aanwezige kalk grotendeels uit het water gehaald. Hierdoor is de hardheid van het kraanwater van 14 °DH naar een waarde tussen de 6,5 en 7,8 °DH gedaald.

Op het drinkwaterproductiebedrijf in Bunnik wint Vitens jaarlijks zo’n 3,5 miljoen kuub water voor de inwoners van Bunnik en Houten, van een diepte tussen de 75 en 130 meter. De nieuwe installatie bestaat uit een onthardingsgebouw met hierin zogenaamde pellet-onthardingsreactoren. In deze reactoren hecht het calcium en magnesium aan zandkorreltjes waarbij pellets, kleine kalkbolletjes, gevormd worden. Deze pellets worden afgevoerd en hergebruikt in de ijzer-, glas- en betonindustrie. Op de productielocatie Bunnik bij de nieuwbouw is ook de opslagcapaciteit van drinkwater vergroot door het plaatsen van een nieuw rein waterreservoir. De spoelwaterverwerking is ook vernieuwd.

Het ontwerp van de nieuwe installatie is gemaakt door de Royal HaskoningDHV
 uit Rotterdam. Speciale aandacht is besteed aan de architectuur van het productiebedrijf. De nieuwbouw sluit aan bij het bestaande gebouw met de “horizontale watergolf”. In de zomer wil Vitens op de drinkwaterproductielocatie een open dag organiseren zodat omwonenden een kijkje kunnen komen nemen in het nieuwe gebouw.

Het voordeel van zachter water is dat er minder snel kalkaanslag ontstaat op sanitair en verwarmingselementen. Hierdoor gaan apparaten zoals wasmachines en waterkokers langer mee. Ook is er minder onthardingszout en (af)wasmiddel nodig. Zeep schuimt beter bij zachter water, en daardoor heb je bijvoorbeeld ook minder shampoo nodig. De inwoners van Bunnik en Houten zullen dan ook gaan merken dat ze zachter water uit de kraan krijgen. Het is goed voor het milieu én voor de portemonnee.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.