Ads Top

Provincie Antwerpen neemt maatregelen tegen wateroverlast in Mol

De Molse Nete en de Scheppelijke Nete zorgen plaatselijk voor heel wat wateroverlast, zelfs tot in het centrum van Mol. De provincie vond als waterloopbeheerder de oplossing in twee gebieden dicht bij Gompel. Als deze gebieden gebruikt worden als een zone voor waterberging zal niet enkel de wateroverlast verminderen, maar komt dit ook de natuur ten goede.

Hiervoor was een bestemmingswijziging nodig, die is vastgelegd in twee provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen (PRUP’s). Deze plannen maken dat de werken voor waterberging kunnen worden uitgevoerd en stellen de natuur voorop. Meer nog: fietsers, wandelaars, joggers en natuurliefhebbers kunnen komen genieten van deze mooie stukjes groen. Het is een knap voorbeeld van hoe we een gebied tegelijk kunnen gebruiken voor waterberging, natuur en recreatie.

Het PRUP 'Overstromingsgebied Scheppelijke Nete' maakt de herinrichting mogelijk van een deel van de vallei van de Scheppelijke Nete en de Burgemeesterloop, tussen de Zuiderring en de spoorweg. In dit gebied zullen de zones tussen de dijkjes overstromen met overtollig water. De minister heeft dit PRUP op 12 september 2014 goedgekeurd. In 2015 start de provincie met de uitvoering van de werken.

Het PRUP 'Overstromingsgebied Molse Nete' herbestemt de vallei van de Molse Nete, tussen het kanaal Dessel - Kwaadmechelen en de spoorlijn van Mol naar Balen, naar waterberging en natuur.

Deze plannen sluiten aan bij het natuurinrichtingsproject dat de provincie samen met de Vlaamse overheid (Agentschap voor Natuur en Bos, ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) willen realiseren in dit gebied. De provincieraad heeft het PRUP definitief vastgesteld op 23 oktober 2014, maar het plan is pas van kracht na goedkeuring door minister Schauvliege en publicatie in het Belgisch Staatsblad. Na de publicatie in het Belgisch Staatsblad zal de provincie het ontwerp verder uitwerken en kan de stand van zaken opgevolgd worden via de website.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.