Ads Top

Blijdorp wordt proeftuin

Diergaarde Blijdorp wordt proeftuin voor waterinnovaties. Het Delftse Deltares heeft inmiddels eerste onderzoeken uitgevoerd. Het Delftse bedrijf, het waterschap, universiteiten, hogescholen en jonge startupbedrijven slaan de handen ineen om van de dierentuin een proeftuin voor innovatieve watertechnieken te maken.

De waterkwaliteit van Blijdorp is bedroevend en moet nodig worden verbeterd. Het water dat vanuit de stadssingels de diergaarde binnenstroomt is al troebel, vooral flamingo’s poepen onbekommerd in het water. Ontlasting van de meeste andere dieren komt niet in het water terecht, maar wordt door de verzorgers weggeschept. Maar waar de urine heen gaat blijft gissen.

Deltares voerde afgelopen maanden met studenten een verkennend onderzoek uit. Een eerste analyse leerde dat de verblijftijd van het water heel lang is. In de hoofdvijver wordt het water slechts eens in de twintig dagen ververst. Baggeren moet sowieso snel gebeuren en dat is al lastig genoeg. Als alles eenmaal goed in beeld is sluit Deltares niet uit dat er gestudeerd zal worden op het afkoppelen van het stadswater. Maar dan moet er voldoende regenwater kunnen worden vastgehouden in bassins of waterpartijen.

De dierentuin zegt een podium te hebben om innovaties aan een breed publiek te tonen. Dat moet het aantrekkelijk maken voor bedrijven om mee te doen. Want behalve geld voor het reguliere baggerwerk zijn er nog geen fondsen beschikbaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.