Ads Top

Provincie West-Vlaanderen stelt uitbreiding gecontroleerd overstromingsgebied op Harelbeek

Op vrijdag 6 maart stelde de Provincie West-Vlaanderen de uitbreiding van het gecontroleerd overstromingsgebied op de Harelbeek in Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) voor.

In 2012 werd stroomopwaarts aan de Kleine Izegemstraat een bufferbekken aangelegd om ondere andere de Kleine Izegemstraat en de wijk Klein Schardauw tegen wateroverlast te beschermen. Tijdens de hevige neerslag van 5 maart 2012 bleek het nieuw aangelegde bekken met een buffercapaciteit van 8.500 m³ te klein. Toen werd beslist om het gecontroleerd overstromingsgebied uit te breiden.

De uitbreiding met 10.000 m³, die recent werd gerealiseerd, moet de omgeving nu beter beschermen tegen extreme weersomstandigheden.

Naast de uitbreiding van het bekken, werd een nieuw geconstrueerde waterloop aangelegd. Afwaarts op de waterloop werd een inlaatconstructie gerealiseerd, voorzien van een regelbare schuifafsluiter om de werking van het gecontroleerd overstromingsgebied en het bufferbekken te regelen. Op het bestaande bekken werd een uitlaatconstructie gerealiseerd, voorzien van een terugslagklep om het bestaand bekken eerst te laten vullen vooraleer het nieuwe bekken in werking treedt.

De werken gingen van start in april 2014 en werden uitgevoerd door nv Vanhulle Paul Grondwerken.
In totaal betaalde de Provincie 205.095 euro voor de realisatie van de uitbreiding en kocht ze zo’n 76 a grond extra aan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.