Ads Top

Poldergemaal Kortenhoef van ‘palingkiller’ tot visvriendelijk gemaal

Op 26 februari opende gedeputeerde Bond samen Wiegert Dulfer van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht het nieuwe visvriendelijke Poldergemaal Kortenhoef.

Het gemaal is visvriendelijk omdat er twee buisvijzels zijn aangebracht die ervoor zorgen dat vis, o.a. de paling, ongeschonden door het gemaal komt. Met het in gebruik nemen van het nieuwe gemaal met meer capaciteit, is de waterhuishouding van polder Kortenhoef weer op orde. Mede dankzij subsidie van de provincie.

Wiegert Dulfer, verantwoordelijk bestuurder van het waterschap: ‘Het Stowa (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) heeft in 2010 een groot landelijk onderzoek gedaan naar vispassage en visschade door gemalen. De paling werd namelijk met uitsterven bedreigd omdat ze op weg naar zee om te paaien, niet ongeschonden langs de gemalen konden zwemmen. Het gemaal Kortenhoef was één van de 30 gemalen dat destijds is onderzocht. Hier werd de meeste paling gevangen waarvan een groot deel werd gedood door het gemaal. Het waterschap heeft daarna direct maatregelen genomen door de paling voor het gemaal op te vangen en over te zetten. Maar ik ben blij dat er nu een nieuw visvriendelijk gemaal is wat in de praktijk goed blijkt te werken. De paling passeert nu ongeschonden het gemaal, wat goed is voor de soort en de visstand in het gebied.

Het oude poldergemaal was een knelpunt voor vismigratie in het beheergebied van het waterschap en stond bekend als de ‘palingkiller’. Dit kwam omdat in het oude gemaal een zogenaamde schroefpomp zat die veel schade aan vis, vooral aan de paling, toebracht. Het gemaal zorgt voor de afwatering, via het Hilversums kanaal, van de hele Kortenhoefse polder, inclusief Het Hol en de Wijde Blik. Het overtollige water wordt uitgeslagen op de Vecht. Het gemaal verbindt dus het plassengebied rond Kortenhoef met de Vecht en heeft nu een capaciteit van 120m3/min, verdeeld over 2 pompen van ieder 60m3/min.

De stroomafwaartse vismigratie (van polder naar boezem) vindt plaats via de visvriendelijke buisvijzels. Vis die stroomopwaarts wil trekken (van boezem naar polder) wordt door de lokstroom van het door het gemaal uitgeslagen water aangetrokken. Er is een aparte constructie bedacht om deze vis langs het gemaal de polder in te laten zwemmen.

De bouw van het visvriendelijke poldergemaal Kortenhoef is gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland. Het gemaal staat deels op grondgebied van de provincie Noord-Holland en deels op dat van de provincie Utrecht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.