Ads Top

'De haven van Rotterdam moet de beste van de wereld blijven'

Rotterdam is de grootste haven van Europa en één van de belangrijkste havens van de wereld met een jaarlijkse overslag van zo'n 450 miljoen ton. Om deze koppositie te behouden is innoveren cruciaal. Incubator YES!Delft en Port of Rotterdam gaan daarom een unieke samenwerking aan om vernieuwing in de haven te versnellen. In het gloednieuwe Port Innovation Lab, vrijdag gelanceerd tijdens Nederland Innoveert, worden bestaande en nieuwe vraagstukken omgezet in schaalbare business modellen en startups die het verschil kunnen maken voor de haven en ver daarbuiten.

"De haven van Rotterdam wil een van de beste havens van de wereld blijven. Innovatie is hierbij cruciaal", zegt Paul Smits, CFO van Port of Rotterdam. "Grote bedrijven in de haven zijn hier zelf al hard mee bezig, maar er komt ook veel goede innovatie van buitenaf."

De haven heeft al langer de ambitie om startups en ideeën aan te trekken. De bedrijven binnen de haven kunnen de ideale launching customer zijn voor nieuwe startups, maar in de praktijk blijken de twee elkaar vaak lastig te kunnen vinden.

"YES!Delft heeft de afgelopen jaren aangetoond veel nieuwe bedrijven te kunnen versnellen en deze ook succesvol te ondersteunen bij de groei naar een volgende fase", zegt Smits. "In het Port Innovation Lab willen we daarom samenwerken om nieuwe innovatie aan te trekken en deze te koppelen aan bedrijven in de haven." Een samenwerking die uniek is in zijn soort, met een themaprogramma dat specifiek is gericht op haveninnovatie.

Port Innovation Lab biedt de cruciale duw in de rug in de eerste prille fase van het opzetten van een bedrijf. "Directe toegang tot het netwerk van de haven, kennisinstellingen en YES!Delft in combinatie met programma's zoals het Port Innovation Lab zorgen ervoor dat startups in korte tijd weten waar ze de aansluiting met de markt kunnen vinden. Daarmee kunnen ze eerder op zoek naar klanten en hun ontwikkeling versnellen", zegt De Bruijne.

Het Port Innovation Lab zal aftrappen met verschillende themaevenementen en pitchsessies met partnerbedrijven in de haven om nieuwe ideeën te scouten. "Tijdens de evenementen dagen we mensen ook uit om aan de slag te gaan met vraagstukken binnen de haven", zegt De Bruijne. "We zoeken daarom niet alleen ondernemers met een goed idee, maar ook professionals met ambitie die nog geen concreet idee hebben kunnen meedoen."

Het Port Innovation Lab zet kortom de nodige stappen om de haven van Rotterdam schoner, slimmer, veiliger en efficiënter te maken. En juist de op het eerste oog kleine vernieuwingen kunnen een enorm verschil maken. "Een voorbeeld is YES!Delft bedrijf OCRS, dat een biologisch-afbreekbare spray heeft ontwikkeld waarmee olie uit water kan worden verwijderd", zegt De Bruijne. "Voorop lopen doe je tegenwoordig niet per se meer door de grootste te zijn, maar juist door met je neus bovenop die ideeën te zitten die de haven en onze maatschappij verder verduurzamen."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.