Ads Top

Bodemsanering stadsgrachten Dokkum start dit voorjaar

De bodem van de stadsgrachten in Dokkum krijgt een flinke schoonmaakbeurt. Dit voorjaar start provincie Fryslân met de waterbodemsanering in het centrum van deze Elfstedenstad. Daarnaast brengt zij enkele grachten op diepte door te baggeren. De provincie werkt hierbij samen met gemeente Dongeradeel en Wetterskip Fryslân. Ook in de Súd Ie gaan zij alvast aan de slag.

De sanering is nodig omdat de waterbodem van de stadsgrachten vervuild is, vooral ter hoogte van de voormalige gasfabrieken. Het schoonmaken van de bodem bestaat uit het verwijderen van ongeveer 17.000 mᵌ verontreinigd baggerslib. Zo nemen de saneringswerkzaamheden milieurisico’s weg.

De Trije Pypstergracht, het Grut- en het Lytsdjip zijn niet verontreinigd. Toch wordt ook hier zo’n 20.000 m³ slib gebaggerd, om deze grachten op een diepte van 1,50 meter beneden waterpeil te brengen. Dit maakt het water bevaarbaar voor boten met een diepte van 1,30 meter. Recreanten kunnen zo gemakkelijker een rondje varen langs de historische bolwerken van Dokkum.

Ook net buiten de stad, in het water van de Súd Ie, vinden er sanerings- en baggerwerkzaamheden plaats. Dit werk staat in het kader van het programma ‘Súd Ie & Wetterfront Dokkum’. Tussen de sluis Oostervallaat en de Dongeradyk verwijdert de aannemer 1100 m³ deels verontreinigd baggerslib. Het schoonmaken en uitdiepen van de rest van het vaartraject volgt in een latere fase.

Voor de bodemsanering en het baggeren in de stadgrachten van Dokkum en in de Súd Ie werkt de provincie samen met gemeente Dongeradeel en Wetterskip Fryslân. Aannemer Oosterhof Holman voert de werkzaamheden uit. Het werk gaat dit voorjaar van start en is eind mei 2015 afgerond.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.