Ads Top

Amsterdam start met uitwerking Watervisie

De grachten zijn al eeuwenlang het bruisend middelpunt van Amsterdam. En door alle gebieden rond het centrum stromen rivieren, grachten en kanalen als levensaders. De hoofdstad en water hóren bij elkaar. De grachtengordel is UNESCO werelderfgoed en jaarlijks zien meer dan 3 miljoen bezoekers de stad vanaf het water in een rondvaartboot. Koningsdag en Gay Pride zouden totaal anders zijn zonder het Amsterdamse water.

Om ervoor te zorgen dat Amsterdammers nog meer kunnen genieten en profiteren van het water, heeft de gemeente Amsterdam in 2012 het discussiestuk ‘Watervisie Amsterdam fase 1’ ontwikkeld. Het stadsbestuur gaat deze Watervisie de komende tijd uitwerken tot concrete plannen, om onder andere de drukte op het water te spreiden en om meer publieke plekken aan het water te ontwikkelen. Het motto van de Watervisie is dan ook, in lijn met het coalitieakkoord, Het water in Amsterdam is van iedereen.

De destijds goed ontvangen Watervisie Fase 1 is het beginpunt voor een nadere gebiedsgerichte uitwerking in 2015. Vijf thema’s staan centraal bij de uitwerking van de Watervisie: openbare ruimte; wonen en werken; pleziervaart en watersport; recreatie en toerisme en vervoer.
De stad wil onder andere meer publieke en recreatieve plekken aan het water ontwikkelen, met name aan de IJ-oevers, de Stadsplassen en de Amstel. Het vaarnetwerk voor de pleziervaart wordt uitgebreid, onder andere aan de westzijde van de stad. Ook wordt de passagiersvaart (rondvaart en bootverhuur) en pleziervaart buiten de drukke grachtengordel gestimuleerd en gaan we goederenvervoer over het water stimuleren.

Dit voorjaar organiseert Amsterdam een Stadsgesprek met stakeholders, geïnteresseerden, ondernemers en bewoners om samen tot concrete plannen voor de uitwerking van de Watervisie te komen. Rond de zomer wordt de concept Watervisie dan vrijgegeven voor inspraak. Binnenkort maakt de gemeente Amsterdam meer informatie over het Stadsgesprek Watervisie Amsterdam en het bijbehorende programma bekend.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.