Ads Top

Laatste woonboot verplaatst voor schoonmaken Vecht

Op 4 februari werd de laatste woonboot van het project Schoonmaken van de Vecht tijdelijk van de kant gehaald. Om de Vecht helemaal schoon te maken wordt ook onder de woonboten gebaggerd. In de afgelopen vier jaar zijn hiervoor ruim 400 woonboten tijdelijk van de kant gehaald. Tot begin maart schept Waternet, in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, van Muiden tot Utrecht vervuilde bagger van de bodem van de rivier.

Om ook de bodem onder de woonboten schoon te maken, is het nodig om deze tijdelijk te verplaatsen. Dit verplaatsen en terugplaatsen wordt in een werkdag afgerond. Gedurende de baggerwerkzaamheden op de afmeerplek wordt de woonboot verplaatst naar een tijdelijke locatie. Na het terugplaatsen van de woonboot is de bodem onder de ark schoon, zo is de Vecht weer een stukje schoner. Op woensdagmiddag heeft Pieter Kruiswijk, Dagelijks Bestuurder van het waterschap, de bewoners van deze laatste woonboot taart en bloemen gebracht om deze belangrijke mijlpaal te vieren.

In vier jaar tijd wordt er 2,5 miljoen kuub, ongeveer 5000 volle binnenvaartschepen, vervuild slib uit de Vecht gehaald. Door de grote schoonmaak gaat de kwaliteit van het water vooruit, neemt de diversiteit aan planten en dieren toe en verbetert de doorvaart. Dit betekent een flinke verbetering voor iedereen op en langs de Vecht. De baggerwerkzaamheden komen binnenkort tot een eind. De rivier kan weer definitief worden teruggegeven aan omwonenden en de recreatievaart. Op 14 maart organiseert Waterschap Amstel, Gooi en Vecht daarom een feestelijk evenement langs de Vecht. Het programma volgt snel in de lokale media.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.