Ads Top

TNO wint prijs voor ontziltingsmethode

TNO is deze uitgeroepen tot één van de winnaars van de Renewable Energy Solutions for Seawater Desalination Challenge. TNO ontving de prijs voor de MemPower-technologie die door inzet van membraandestillatie zout water omzet in drinkwater én elektriciteit. Deze, door zonnewarmte aangedreven technologie, was de beste innovatie op het gebied van water en energie.

De Saoedische minister voor water en elektriciteit reikte de internationale prijs uit van GE ecomagination and Aramco Entrepreneurship Center voor water- en energie innovaties. Er waren 4 winnaars uit 118 voorstellen vanuit 32 landen. Het prijzengeld (50.000 USD) zal worden ingezet voor de bouw van een prototype.

De groeiende waterbehoefte is momenteel één van 's werelds meest kritische uitdagingen. Veel landen vertrouwen op ontzilting om zoet water te produceren, maar de huidige technieken zijn meestal energie-intensief. Daardoor dreigt de productie van drinkwater met behulp van ontzilting wereldwijd een belangrijke bijdrage te gaan leveren aan een toenemend gebruik van energie.

MemPower van TNO produceert simultaan elektriciteit en zuiver water door middel van membraandestillatie onder hoge druk, gedreven door zonnewarmte.

GE ecomagination en Aramco Entrepreneurship Center hebben als missie om de energie-efficiënte en betrouwbare waterproductie te bevorderen, met als uiteindelijke doel om innovatieve oplossingen te vinden die meetbare, schaalbare en economisch haalbare verbeteringen in het proces van ontzilting van zeewater bieden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.