Ads Top

Slibremmer van Tauw genomineerd voor de Vernufteling

De Slibremmer van Tauw is één van de negen finalisten van de Vernufteling 2015. De Vernufteling is een jaarlijkse prijs die wordt uitgereikt aan het advies- of ingenieursbureau dat het meest vindingrijke project inzendt. Op 18 maart 2015 zal tijdens De Dag van de Ingenieur de winnaar bekend worden gemaakt. Tauw heeft samen met TenCate Geosynthetics en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de Slibremmer ontwikkeld.

Wat was de aanleiding? In ondiepe veenplassen vormt slib een grote onderhoudspost. Bovendien hebben de slibdeeltjes een negatief effect op de oppervlaktewaterkwaliteit. De slibremmer is een scherm van geotextiel dat ervoor zorgt dat er minder slib opwoelt doordat de kracht uit het water wordt gehaald. Het scherm levert bovendien natuurlijke verrijking. Kort gezegd, de slibremmer zorgt voor een betere waterkwaliteit en voor lagere onderhoudskosten.

De Slibremmer bestaat uit een (slib)scherm van geotextiel dat op de bodem is verankerd met een gemodificeerde Geotube en door twee drijvers wordt opgespannen. Tussen de twee drijvers zijn afstandhouders aangebracht, zodat de beschikbare ruimte opgevuld kan worden met baggerspecie en planten. Een grofmazige mat boven op de constructie voorkomt uitspoeling van bagger en maakt de ontwikkeling van vegetatie mogelijk. Aan weerszijden van de drijvers zijn boomstammen aangebracht voor bescherming en natuurlijke inpassing.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.