Ads Top

Nieuwe regels voor de bestrijding van bruine ratten

Het waterschap bestrijdt namens de gemeente Goeree-Overflakkee bruine ratten bij particulieren en bedrijven op het eiland. Door wijzigingen van landelijke wet- en regelgeving heeft Hollandse Delta de bestrijding van bruine ratten aangepast.

In principe is voortaan alleen nog bestrijding in gebouwen toegestaan. Alleen in bijzondere omstandigheden kan bestrijding in de buitenruimte plaatsvinden. Dan moet eerst aan een aantal regels worden voldaan. Deze regels zijn uitgewerkt in een landelijk protocol en gelden voor particulieren en bedrijven.

De eigenaar/gebruiker moet de buitenlocatie dusdanig schoonmaken en schoonhouden, dat de omgeving niet meer aantrekkelijk is voor ratten. Dit houdt in dat er geen voedselbronnen en nestelgelegenheden aanwezig zijn. Vervolgens moet de eigenaar/gebruiker de bestrijding met klemmen uitvoeren. Wanneer het buitenterrein “schoon” is en de bestrijding met klemmen niet toereikend is, kan/mag het waterschap chemisch gaan bestrijden. Deze bestrijding buiten mag alleen door een gekwalificeerde bestrijder gebeuren.

Locaties van particulieren waar (huis)dieren worden gehouden, zullen in de meeste gevallen niet voldoen aan de regels van het protocol. Zeker niet wanneer er buiten wordt gevoerd en er mest opgeslagen ligt. Op bedrijven waar vee of andere dieren worden gehouden en in de openlucht voer, kuilvoer en/of mest wordt opgeslagen, zal in de meeste gevallen niet aan de protocolregels worden voldaan.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.