Ads Top

13 nieuwe stuwen in waterlopen rond Landhorst en Wanroij

Waterschap Aa en Maas is gestart met de aanleg van 13 nieuwe stuwen in waterlopen rond Landhorst en Wanroij. In dat gebied worden ook twee nieuwe wateraanvoerverbindingen gerealiseerd. Doel van de werkzaamheden is het verbeteren van de waterverdeling in de gebieden ronden Landhorst en Wanroij. De werkzaamheden maken deel uit van het project ‘GGOR Landhorst op Peil’.

De hoger gelegen zandgronden in het gebied rond Landhorst en Wanroij zijn kwetsbaar voor droogte. Het water stroomt snel weg via de sloten, met droogteschade aan gewassen en verdroging van de natuur als gevolg. In gebieden rond Wanroij is juist sprake van wateroverlast. Enkele gebieden zijn hier vaak te nat.

Nieuwe stuwen voor betere waterverdeling
 Door het plaatsen van de nieuwe stuwen kan het water in de droge gebieden voortaan beter worden vastgehouden. Droogte wordt zo voorkomen. De twee nieuwe wateraanvoerverbindingen worden gerealiseerd nabij de Boekelsebaan en de Fortunaweg in Landhorst. De verbindingen maken het mogelijk om water vanuit het Peelkanaal het gebied in te laten stromen. Ook dit zorgt voor een betere waterverdeling in het gebied. De werkzaamheden duren naar verwachting tot april  2015. Overlast voor de omgeving wordt zoveel mogelijk beperkt.

GGOR Landhorst op Peil
 De realisatie van de nieuwe stuwen en de wateraanvoerverbindingen maakt deel uit van het project ‘GGOR Landhorst op Peil’. GGOR betekent Gewenst Grond- en Oppervlaktewater Regime. In nauw overleg met de streek heeft het waterschap geïnventariseerd hoe het watersysteem in het gebied rond Landhorst en Wanroij kan worden verbeterd. De uitwerking daarvan heeft geresulteerd in maatregelen en oplossingen voor de bestrijding van de droogte en het voorkomen van wateroverlast in het gebied rondom Landhorst en Wanroij. In dit gebied zijn eerder al een aantal maatregelen genomen, zoals de renovatie en automatisering van 10 stuwen in het Peelkanaal en de Lage Raam eerder dit jaar.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.