Ads Top

Groen licht voor nieuwe grote zeesluis IJmuiden

Vandaag is het bestuursakkoord getekend voor de nieuwe grote zeesluis in IJmuiden. Door het plaatsen van een handtekening is de komst van de zeesluis definitief. De nieuwe grote zeesluis zorgt ervoor dat de bereikbaarheid van de havens en bedrijven aan het Noordzeekanaal voor bredere  schepen ook in de toekomst wordt geborgd. Dit betekent een impuls voor de Nederlandse economie. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam hebben een bestuursovereenkomst getekend. Ook Havenbedrijf Amsterdam NV is hierover verheugd omdat met deze overeenkomst de komst van de nieuwe sluis zeker is gesteld.

Met het ondertekenen van de bestuursovereenkomst komt een periode van onderhandelingen tot een eind.  Gedeputeerde Elisabeth Post van Noord Holland: “Door de nieuwe sluis verbetert de bereikbaarheid van de havens in het Noordzeekanaalgebied voor grotere zeeschepen waardoor de regio economisch kan groeien. Ik ben er trots op dat de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en het Rijk dit hebben bereikt. Het is één van de allergrootste gezamenlijke projecten. Naast een bijdrage van 56,76 miljoen voor de bouw van de nieuwe grotere zeesluis, heeft de Provincie een Inpassingsplan gemaakt om de sluis ruimtelijk mogelijk te maken.”

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam hebben in deze overeenkomst afspraken gemaakt over de maximale financiële bijdragen die zij leveren.

Na bijna 100 jaar is de Noordersluis in IJmuiden (1929) aan vervanging toe. Een nieuwe grotere zeesluis moet ruimte bieden aan steeds groter wordende zeeschepen en hiermee de bereikbaarheid van de haven van Amsterdam verbeteren en de economie in de regio stimuleren. De nieuwe sluis is een groot project. Hij wordt minimaal 500 meter lang, minimaal 65 meter breed en 18 meter diep.

Niet alleen vanwege de omvang is het een uitdagend werk. Tijdens de bouw moeten namelijk zowel de wegverbinding over het sluizencomplex als het sluizencomplex zelf beschikbaar blijven.. De aanleg start begin 2016. De nieuwe grote zeesluis is naar verwachting in 2019 beschikbaar voor de scheepvaart.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.