Ads Top

Het WaterLab: klimaatonderzoek door scholieren

Op 29 oktober 2014 startte Het WaterLab, waarbij leerlingen van vier Delftse basisscholen samen met de TU Delft, het Science Centre Delft en advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos hun eigen klimaatonderzoek gaan uitvoeren. De scholen krijgen weerstations en lesmateriaal en worden ondersteund bij het opzetten van lesprogramma’s en eigen onderzoek.

Het project start met het verzamelen van algemene weergegevens, met specifieke aandacht voor neerslag en de gevolgen daarvan in de stad, zoals plassen op het schoolplein of straat, en afwatering in het algemeen. De leerlingen van groep 7 en 8 doen daarna met hun klas diverse andere metingen en onderzoek naar neerslag, en leveren daarmee waardevolle meetresultaten aan wetenschappers die zich bezig houden met klimaatonderzoek. Scholen en leerlingen krijgen hierdoor een volwaardige plek binnen dit onderzoeksprogramma.

De Rector Magnificus van de TU Delft heeft de leerlingen daarom woensdag welkom geheten en geïnstalleerd als onderzoekers van de TU Delft. Vervolgens kregen de leerlingen een echt college over weer en klimaat, waarna ze ook hun eigen regenmeter bouwden. Het WaterLab is een uniek onderzoeksprogramma waarbij de TU Delft, het Science Centre Delft en Witteveen+Bos scholen betrekken bij origineel en authentiek klimaatonderzoek. Het WaterLab Delft is gestart om een beter beeld te krijgen van water in de stad, een project dat actief wordt ondersteund door het Valorisatie Programma Delta Technologie, de EU en Rijkswaterstaat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.