Ads Top

Europese beurs van 1,66 miljoen voor doorgronden vorstbestendigheid poolvissen

Ilja Voets krijgt een ERC Starting Grant voor haar onderzoek naar het antivriesmechanisme waarmee poolvissen onder extreme omstandigheden overleven. Ze wil met die kennis nieuwe, macromoleculaire antivriesstoffen ontwerpen en maken, die toegepast kunnen worden in onder meer medicijnen, gewassen en coatings. De beurs bedraagt 1,66 miljoen euro.

De meeste dieren overleven bevriezing niet. Maar bepaalde ‘vorstbestendige’ vissen ontsnappen aan bevriezing door eiwitten aan te maken die voorkomen dat het water in hun lichaam kristalliseert tot ijs. Ze maken als het ware hun eigen antivries aan. Ilja Voets (1980) wil doorgronden hoe dit werkt, op moleculair niveau. Zo hoopt ze nieuwe, synthetische polymeren te kunnen ontwikkelen die dit ook kunnen, of zelfs beter. De naam van haar project is ‘Ice-binding proteins: from antifreeze mechanism to resistant soft materials’.

De Starting Grants van de ERC (European Research Council) zijn bedoeld voor jonge uitmuntende wetenschappers, die met het geld een eigen onderzoeksprogramma en –team kunnen beginnen.

Voets, die werkt bij het Institute for Complex Molecular Systems (ICMS) van de TU/e, kreeg eerder al beurzen van onder meer NWO (Rubicon- en Veni-beurs) en van de Swiss National Science Foundation.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.