Ads Top

Waterschaarste kan worden teruggedrongen voor 2050

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en McGill University in Montreal menen dat waterschaarste over zo’n 35 jaar beduidend teruggedrongen kan zijn. Hun ideeën publiceerden ze in Nature Geoscience.

Waterschaarste heerst niet alleen meer in ontwikkelingslanden; ook de westerse wereld krijgt er steeds meer mee te maken. Op veel plekken in Europa en Noord-Amerika kun je op slechts een paar tijdstippen in de week je auto wassen of het gazon water geven.

De oorzaak van het probleem ligt voornamelijk bij irrigatietechnieken, industriële processen en klimaatverandering. Hoewel het een onoverwinnelijk probleem lijkt, menen dr. Yoshihide Wada, fysisch geograaf aan de Universiteit Utrecht, en dr. Tom Gleeson van de McGill University in Montreal, dat waterschaarste over zo’n 35 jaar beduidend teruggedrongen kan zijn.

Een gebied heeft waterschaarste als meer dan 40% van het water uit rivieren niet meer beschikbaar is omdat het al wordt gebruikt. Voor ongeveer een derde van de wereldbevolking geldt dit probleem. Hier is niet één oplossing voor, menen de onderzoekers, maar is per gebied een combinatie van zes verschillende strategieën nodig. De maatregelen bestaan onder andere uit het bouwen van meer waterreservoirs, betere ontzilting van zeewater, maar ook uit het verminderen van waterverbruik, dat volgens Wada en Gleeson realistischer is dan het verhogen van de toevoer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.