Ads Top

Bezoek de Hollandsche IJsselkering op Open Monumentendag 2014

Op zaterdag 13 september stelt Rijkswaterstaat tijdens Open Monumentendag twaalf locaties open voor publiek. Op zondag 14 september is één monument geopend. U bent op zaterdag van harte welkom op o.a. de stormvloedkering in Capelle aan den IJssel. De stormvloedkering is het eerste kunstwerk van de Deltawerken. Het complex legt bovendien een verbinding tussen de gemeenten Capelle en Krimpen aan den IJssel.

De stormvloedkering is een immens bouwwerk dat de laagst gelegen en dicht bevolkte delen van Nederland beschermt. Omdat de Hollandsche IJssel een belangrijke scheepvaartverbinding is, werd gekozen voor beweegbare schuiven in plaats van een dam. De schuiven worden gemiddeld vijf keer per jaar gesloten. Het complex was al een gemeentelijk monument en is recent aangewezen als rijksmonument, evenals de Haringvlietdam die ook onderdeel is van de Deltawerken en meedoet aan Open Monumentendag.

Tijdens Open Monumentendag zijn er tussen 10.00 en 17.00 uur rondleidingen over het complex. Deze starten aan de Ketensedijk 2a, Capelle aan den IJssel. De bezichtiging is inclusief atoombunker, waar tijdens Open Monumentendag bovendien een opstapplaats is voor een oldtimerbusrit langs monumenten. Voor een leuk en interessant dagje uit rond de dertien Deltawerken in Zuid-Holland, Zeeland en Brabant zie de website Beleef de Deltaroute.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.