Ads Top

Zomertijd - Blauwalg komt tot bloei

Door de stijgende watertemperatuur in vijvers en plassen komt op steeds meer plekken in Twente en Drenthe blauwalg tot bloei. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken. Waterschap Vechtstromen waarschuwt dan ook dat contact met het water (o.a. zwemmen, vissen, eenden voeren) vermeden moet worden. Ook voor huisdieren (zwemmende honden) kan blauwalg gevaarlijk zijn.
 
Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand water, zoals bij veel in vijvers en plassen het geval is, stijgt de watertemperatuur het snelst. Vandaar dat we nu op steeds meer plekken in Twente en Drenthe blauwalg in vijvers aantreffen. Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf weer. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt.

Blauwalgen in het water zijn meestal vrij snel te zien. Het water ziet er niet meer helder uit, maar er ligt een blauw-groen achtige drijflaag op het water. De drijflaag bestaat uit kapotte algen. Hieruit komen giftige stoffen vrij, die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals: maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn. Bij gezondheidsklachten moet altijd contact opgenomen worden met de huisarts of met de GGD.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.