Ads Top

Voorbereidingen invaren aquaduct Haak om Leeuwarden in volle gang

Een dezer dagen wordt het aquaduct in de Haak om Leeuwarden op zijn plek gevaren in het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl. De voorbereidingen voor deze operatie zijn in volle gang.

De betonnen aquaductbak is de afgelopen maanden voorgebouwd in een speciaal daarvoor aangelegde bouwkuip op de zuidoever van het Van Harinxmakanaal. In de bouwkuip stroomt sinds deze week dagelijks ongeveer 6.000 kuub water naar binnen. Naar verwachting bereikt het waterpeil in de bouwkuip volgend weekend zijn hoogste punt. In deze kunstmatige vijver zal de aquaductbak gaan drijven, waarna het mogelijk is om hem met lieren op zijn plek te varen in het kanaal. Dat gebeurt op vrijdag 29 augustus. Om te voorkomen dat het aquaduct voortijdig op drift raakt zorgen met water gevulde ballasttanks op de bodem ervoor dat het bouwwerk blijft liggen.

Ook zijn deze week aan weerzijden van het kanaal de ondersteunende staalconstructies uit de bouwkuipen van de landhoofden verwijderd. De landhoofden zijn de steunpunten waarop de aquaductbak in de definitieve situatie zal rusten. Daarnaast worden dit weekend de dijken tussen de bouwkuipen en het kanaal afgegraven. In de loop van de komende week worden dan de damwanden verwijderd waarmee de open verbinding ontstaat die nodig is om het aquaduct doorheen te varen.

Benieuwd naar de vorderingen van het werk? Volg alle activiteiten 24 uur per dag via de webcam op www.vrij-baan.nl. En kom op 29 augustus naar de bouwlocatie. Daar is het mogelijk om vanaf 08:00 uur de invaaroperatie op twee drijvende uitkijkpunten van dichtbij te bekijken!

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.