Ads Top

Spoel de kraan door na vakantie

Drinkwaterbedrijf Vitens adviseert iedereen die terugkomt van vakantie hun kranen 1 minuut door te spoelen. Volgende week worden de eerste Nederlanders terug van vakantie verwacht. Tijdens hun afwezigheid heeft het water in de leidingen stil gestaan wat de kwaliteit van het drinkwater kan beïnvloeden. Tijdens een warme zomer zoals deze is bovendien de kans aanwezig dat er bacteriën groeien in de leidingen in de woning. Daarom adviseert Vitens om direct na terugkomst van vakantie de kranen in de woning één minuut door te spoelen.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat jaarlijks enkele honderden Nederlanders besmet raken met de legionellabacterie. Besmetting met de legionellabacterie kan legionellagriep en een legionellalongontsteking (beter bekend als veteranenziekte) veroorzaken. Legionellagroei kan plaatsvinden bij stilstaand water en temperaturen tussen de 25 graden en 50 graden. Een besmetting kan opgelopen worden door verneveld water in te ademen waar de bacterie inzit, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen, raadt Vitens aan de douchekop door te spoelen, ondergedompeld in een emmer met water.

Uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Vitens blijkt dat veel jongeren onder de 35 jaar niet weten dat je je kranen moet doorspoelen na thuiskomst. Slechts 35% doet het en 29% doet het nooit. Ook blijkt dat veel jonge mensen zich niet bewust zijn dat water een versproduct is. Daarom roept Vitens specifiek ook jongeren die terugkomen van vakantie op de kranen door te spoelen. Met een campagne op Facebook wil Vitens jongeren hiervan bewust maken. Voor meer informatie over het doorspoelen van kranen en deze campagne kunt u kijken op www.vitens.nl/kraandoorspoelen

 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.