Ads Top

WK en frituurvet: recycle het

Veel mensen zullen tijdens het WK voetbal aan de buis gekluisterd zijn om het Nederlands elftal (of elk willekeurig elftal) te volgen. Deze sportievelingen voor de buis nemen daarbij een drankje en frituren er een lekker snackje bij. Dit draagt bij aan de gezelligheid en zo hoort het ook. Voor je het weet is het frituurvet oud en aan vervanging toe. Maar wat te doen met het oude vet of olie? Niet door het riool!
 
Is uw frituurvet aan vervanging toe? Gooi dit dan niet in de gootsteen en spoel het ook niet door de wc. Vaak realiseren mensen zich niet wat de gevolgen daarvan zijn. De gevolgen van teveel vet voor de mens zijn overgewicht, dichtslibbende bloedvaten en een hoge bloeddruk. Dit geldt eigenlijk ook voor de riolering, rioolgemalen en de zuiveringen. Vet en olie veroorzaken vanaf de gootsteen of het toilet ergens tijdens de afvoer door het riool voor een probleem. Het vet stolt en zorgt voor verstoppingen en de rioolgemalen en de zuiveringen hebben last van aangekoekt vet. Net als onze bloedvaten slibt door een teveel aan vet de riolering dicht en krijgen de rioolgemalen een hoge bloeddruk van de ontregeling. En het overgewicht zit in het extra werk om de problemen op te lossen en de kosten hiervan. Vet in het riool is zodoende een grote kostenpost voor gemeenten en waterschappen.

Verwijder olie en vet uit koekenpannen na het afkoelen eenvoudig met een stukje keukenpapier. Dat kunt u gerust in de afvalbak gooien. Oud frituurvet giet u na afkoeling terug in de oorspronkelijk verpakking of in een oud melkpak en gooi het in de daarvoor bestemde gele kliko's. Dit vet wordt ook nog eens nuttig hergebruikt. Bijvoorbeeld als biobrandstof of voor de opwekking van groene stroom. Geen gele kliko in de buurt of bij uw supermarkt? Het verpakte oude frituurvet kan ook in de afvalbak. Zo draagt u uw steentje bij aan een beter milieu en een lagere rekening. Of er al een inzamelpunt bij u in de buurt is, kunt u nagaan op www.frituurvetrecyclehet.nl.Wilt u meer weten over hergebruik en andere inzamelpunten, kijk dan op www.hergebruikfrituurvet.nl.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.