Ads Top

Investering in droogtemaatregelen Noordoost-Twente

De provincie Overijssel en het waterschap Vechtstromen blijven de komende jaren investeren in de aanpak van de droogte in Noordoost-Twente. Voor de komende jaren is een bedrag van 700.000 euro beschikbaar.

De afgelopen jaren zijn samen met de vier gemeenten ook al maatregelen genomen om de droogte in de regio aan te pakken. Deze maatregelen zijn succesvol, en daarom geven de provincie en het waterschap de aanpak graag een vervolg. Op donderdag 5 juni zal het bedrag symbolisch worden overhandigd tijdens een gezamenlijk bestuurlijk bezoek aan de Kuiperberg in Ootmarsum.

Gedeputeerde Ineke Bakker voor Milieu, Wonen en Financieel Toezicht: "De afgelopen tien jaar hebben we het project ‘Terug naar de bron' uitgevoerd. Dit project is succesvol afgerond. Vanuit de gebiedsontwikkeling Noordoost-Twente is nu nog een bedrag van €700.000,- beschikbaar gesteld voor het vervolg."

Met het beschikbare geld worden maatregelen genomen om het regen- en grondwater beter te kunnen vasthouden. Oude bronnen worden hersteld en beken worden minder diep gemaakt. Dit zorgt ervoor dat Noordoost- Twente in de toekomst beter bestand is tegen periodes van droogte en watertekort en bovendien de kwaliteit ven de woon- en leefomgeving wordt vergroot.

Bijna iedereen weet dat klimaatveranderingen voor wateroverlast kunnen zorgen. Wat veel mensen niet weten is dat er ook watertekort kan ontstaan. Zelfs in het natte Nederland. Op de hoge zandgronden in Noordoost-Twente is in de zomer regelmatig tekort aan water. Dit komt doordat er minder regen valt of doordat er in korte tijd zoveel regen valt dat de grond het zo snel niet kan opnemen. Dit watertekort zal naar verwachting in de toekomst nog groter worden.

De Twentse beken zullen steeds vaker onvoldoende water bevatten en uiteindelijk misschien zelfs helemaal droogvallen. En dat is niet goed voor de landbouw en de natuur. Er is dan ook actie nodig om het water in Noordoost-Twente beter vast te kunnen houden.

Waterschap Vechtstromen en de provincie Overijssel investeren in maatregelen om droogteproblemen te verminderen en te voorkomen. Dat in samenspraak met de betrokken gemeenten.
Genieten op de Kuiperberg.

Met de investeringen die al gedaan zijn, is de Kuiperberg ook toegankelijker gemaakt voor bezoekers. De Kuiperberg is een nog mooiere plek geworden om te bezoeken. Zo kan met genieten van het uitzicht vanaf de gerestaureerde orie¨nteertafel over het landschap en het beekdal, het Willem Wilminkmonument en de Joodse begraafplaats bezoeken of gewoon een lekkere wandeling maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.