Ads Top

Eerste stap volledige afschaffing Belasting op Leidingwater

De recent ingevoerde wijziging van de Belasting op Leidingwater wordt gelukkig weer herzien. De belasting heeft niet het beoogde milieueffect, brengt risico's met zich mee voor de drinkwatervoorziening en is onwerkbaar ingewikkeld voor het bedrijfsleven. Het is dan ook goed dat staatssecretaris Wiebes van Financiën oog heeft voor de onwenselijke consequenties van de wijziging, die de drinkwatersector in beeld heeft gebracht. Voor het bedrijfsleven wordt de belasting nu afgeschaft. Vewin blijft echter van mening dat de Belasting op Leidingwater volledig afgeschaft moet worden, dus ook voor de consument.

Voor huishoudens blijft de Belasting op Leidingwater (BoL) nog steeds van kracht. Een gemiddeld gezin betaalt hierdoor circa 60 euro per jaar meer voor het kraanwater. De BoL past niet in de gewenste vereenvoudiging van het belastingstelsel die staatssecretaris Wiebes recentelijk heeft aangekondigd. En uit onderzoek naar het watergebruik bij mensen thuis blijkt ook dat de BoL geen invloed op het gebruik heeft en dus niet het beoogde milieueffect. Tot slot hoort het belasten van een gezond, schoon en niet schaars product als drinkwater niet in de categorie milieubelastingen. Vewin is dan ook van mening dat de BoL volledig moet worden afgeschaft, ook voor huishoudens.

Voor het bedrijfsleven is het plafond van 300 m3 opnieuw ingevoerd. Boven dit plafond hoef je geen BoL te betalen. Een half jaar geleden werd het plafond afgeschaft, met een hogere belastingopbrengst en veel nadelige effecten als gevolg. Vanwege de ingewikkelde wijze van belastingheffing via vijf staffels werden de berekeningen voor de drinkwatersector zeer complex. Voor sommige bedrijven zou de BoL miljoenen extra belasting betekenen. Tevens zijn er risico's voor de drinkwatervoorziening wanneer grote afnemers afhaken van het openbare leidingwaternet. Milieuvriendelijke alternatieven voor hergebruik van water werden door deze belastingverhoging afgeremd. Daarnaast stijgen de administratieve lasten van de drinkwaterbedrijven en de Belastingdienst. Dit alles staat niet in verhouding tot de verwachtte meeropbrengst van circa 80 miljoen euro. Het is dan ook terecht dat BoL voor bedrijven wordt afgeschaft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.