Ads Top

Sluisdeurwisseling Prinses Irenesluis drie dagen eerder klaar dan gepland

Afgelopen week heeft aannemerscombinatie Spie, Van Doorn en Arcadis in opdracht van Rijkswaterstaat een hefdeur van de Prinses Irenesluis in Wijk bij Duurstede succesvol en vlot vervangen. De scheepvaartstremming van een van beide sluiskolken werd bijna drie etmalen eerder dan was aangekondigd, opgeheven.

Zaterdagochtend begon het werk met het loshalen van de op te knappen deur. Zondag werd deze uitgehesen en maandagochtend in alle vroegte werd de gerenoveerde deur ingehesen. Aansluitend werd de deur weer aangekoppeld en getest. Met name een zorgvuldige voorbereiding en de opgedane ervaringen bij eerdere deurwisselingen zorgden ook voor een efficiënt verloop. Dit ondanks het slechte weer van vorig weekend. Vrijdagochtend om even 2 uur werd de deur weer vrij gegeven aan de scheepvaart. De stremming was gepland tot zondagavond middernacht. De overlast voor schippers viel overigens mee, de wachttijd was meestal één schutting (1 uur). Schippers waren goed geïnformeerd, Rijkswaterstaat ontving geen klachten.

Rijkswaterstaat is bezig met de renovatie van alle drie de hefdeuren van de westelijke (oude) sluiskolk. Dit verloopt volgens een doorschuifsysteem van de hefdeuren. Als eerste is in oktober 2013 de middelste deur van deze sluiskolk verwijderd. Deze is opgeknapt en nu teruggekeerd als buitendeur (aan de Lekzijde). De buitendeur is nu naar de scheepswerf en keert in oktober van dit jaar terug als binnendeur (kanaalzijde). Als laatste wordt medio 2015 weer een opgeknapte middendeur geplaatst.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.