Ads Top

Oman schenkt Universiteit Utrecht leerstoel Kwantitatief Watermanagement

De faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht ontvangt een eenmalige filantropische donatie van 2,5 miljoen euro voor de voortzetting van de leerstoel Kwantitatief Watermanagement. De Sultan Qaboos Leerstoel Kwantitatief Watermanagement wordt bekleed door Ruud Schotting en valt binnen het duurzaamheidsonderzoek van de Universiteit Utrecht. Op 22 mei 2014 zal een regeringsdelegatie uit Oman in het Academiegebouw de overeenkomst ondertekenen.

Ondanks de enorme klimaatverschillen zijn waterproblemen in het Midden Oosten vrijwel identiek aan die in Nederland. De oplossingen zijn echter totaal verschillend, zegt Ruud Schotting. Schotting bekleedt de leerstoel Kwantitatief Watermanagement en onderzoekt daarmee de overeenkomsten en verschillen in waterproblemen en -oplossingen tussen de natte delta’s in de Westerse wereld en de uiterst droge gebieden in het Midden Oosten. Dit inzicht heeft geleid tot een enorme verrijking van zowel het onderwijs als het onderzoek in het vakgebied van Schotting.


De geschiedenis van deze leerstoel gaat terug naar 2005. Ter gelegenheid van het 35-jarige ambtsjubileum van Sultan Qaboos bin Said Al Said, de huidige sultan van Oman, schonk voormalig minister-president Balkenende een Bijzondere Leerstoel Kwantitatief Watermanagement aan Sultan Qaboos. De leerstoel, ondergebracht bij de Universiteit Utrecht, werd toen gefinancierd door grote Nederlandse bedrijven die zaken doen met Oman, zoals Shell en Damen Shipyards.
In 2007 werd Schotting voor een periode van vijf jaar benoemd op deze Utrechtse leerstoel. Zes jaar later, in 2013, stelde het sultanaat van Oman voor zelf de leerstoel te gaan bekostigen, maar nu als voltijds leerstoel bij de faculteit Geowetenschappen. Het sultanaat doneert 2,5 miljoen euro aan de Universiteit Utrecht om de leerstoel voor toekomstige jaren te bekostigen.

Sultan Qaboos bin Said Al Said ziet wetenschap als het ultieme middel om culturen en volkeren met elkaar te verbinden. Hij heeft op dit moment vijftien leerstoelen door middel van een eenmalige donatie ondersteund, onder andere in Oxford, Beijing en Melbourne. De leerstoel in Utrecht wordt de zestiende. Voor de leerstoelen verlangt de sultan van Oman niets terug, behalve de verbintenis van zijn naam aan de leerstoel. De leerstoelhouder heeft volledige academische vrijheid.

Op 22 mei zal een regeringsdelegatie uit Oman in het Academiegebouw in Utrecht de overeenkomst ondertekenen. Dit gebeurt in aanwezigheid van Habib Al Riyami, secretaris-generaal van het Sultan Qaboos Higher Center for Culture and Science in Oman, Marjan Oudeman, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht en Ronald van Kempen, decaan van de faculteit Geowetenschappen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.