Ads Top

Gratis rondleidingen rioolwaterzuivering Nieuwveer Breda

Op zoek naar een leuke activiteit tijdens de meivakantie? Op vrijdag 9 mei zet waterschap Brabantse Delta de deuren van rioolwaterzuivering Nieuwveer in Breda open voor publiek tijdens de Europese Kijkdagen. U kunt die dag tussen 10.00 en 15.00 uur terecht voor een rondleiding waar we u laten zien hoe het water dat u door de WC en de gootsteen spoelt weer schoongemaakt wordt. Op die dag zijn er ook speciale kinderrondleidingen. Speciale aandacht is er voor het UNAS-project. Een proefproject dat met een Europese subsidie wordt uitgevoerd door het bedrijfsleven, het waterschap en de Universiteit van Gent.

Tijdens de Europese kijkdagen zetten projecten en programma's met een Europese subsidie hun deuren open voor professionals en publiek. Op dit moment doen het bedrijfsleven (Colsen b.v. en SieTec), waterschap Brabantse Delta en de Universiteit van Gent samen een proef om een nieuwe technologie met koude anammox (UNAS) uit te proberen. De proefinstallatie staat op rioolwaterzuivering Nieuwveer.

Waterschap Brabantse Delta zuivert afvalwater en zoekt naar mogelijkheden om deze taak duurzaam uit te voeren. Afvalwater dat u door uw gootsteen of WC spoelt, wordt gezien als bron voor schoon water, energie en grondstoffen. Het project UNAS bij rwzi Nieuwveer past in het programma ‘Energiefabriek rwzi Nieuwveer' van het waterschap. Door de inzet van de proef met koude anammox en alle andere projecten binnen de Energiefabriek wordt geprobeerd de maximale hoeveelheid energie uit afvalwater te halen. Die energie wordt vervolgens gebruikt in het zuiveringsproces, maar is ook bijvoorbeeld in te zetten als stadsverwarming. Hiermee worden kosten bespaard.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.