Ads Top

Start schoonmaak Apeldoorns Kanaal

Het Apeldoorns Kanaal gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Op 22 april gaven dijkgraaf Tanja Klip-Martin, gedeputeerde Annemieke Traag en heemraad Victor Doorn, onder begeleiding van de ‘Koningin van het Water', het startsein voor het schoonmaken van het Apeldoorns Kanaal tussen Heerde en Hattem
Na jaren van overleg tussen de gemeenten Heerde en Hattem, Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland en het waterschap is het nu tijd voor de uitvoering. Een grote groep belangstellenden, vanuit gemeenten, provincie, waterschap en Rijkswaterstaat, en vele belangenorganisaties woonden het startsein bij. Dijkgraaf Klip toastte met alle aanwezigen op de nieuwe toekomst van het kanaal, "als blauwe ader van deze prachtige regio".
Gedeputeerde van Gelderland, mevrouw Annemieke Traag, houdt zich niet alleen bestuurlijk bezig met het Apeldoorns Kanaal. Vaak fietsend langs het kanaal geniet ze van de mooie omgeving. "En deze omgeving, waar het kanaal bij wijze van spreken in mijn achtertuin ligt, krijgt nu een nieuwe impuls. De provincie werkt niet alleen mee aan het schoonmaken van het kanaal, maar we willen ook de beleving van het kanaal versterken. Recreatie en toerisme zijn speerpunten voor de provincie, waarbij de provincie vooral nieuwe ontwikkelingen wil faciliteren. Ontwikkelingen die bijdragen aan een aantrekkelijke omgeving voor de burger en die ook de werkgelegenheid stimuleren", aldus de enthousiaste gedeputeerde Traag.
Heemraad (dagelijks bestuurslid van het waterschap) Victor Doorn gaf aan dat hij blij was dat het nu eindelijk gaat gebeuren. De verontreinigde bodem wordt volledig schoongemaakt en het kanaal komt op de originele diepte van 2.10 meter. In verband met de stabiliteit wordt de beschoeiing aangepast, maar op zo'n manier dat er rekening met de toekomstige vaarmogelijkheden gehouden wordt. Het grootste deel van de westoever wordt natuurvriendelijk ingericht. Er ontstaat straks een bloeiende fauna en flora. Heemraad Doorn gaf aan dat de werkzaamheden voor dit deel van het Kanaal begin 2015 zijn afgerond en merkte tot slot op dat hij blij was dat de foeilelijke waarschuwingsbordjes in het water er dan eindelijk uit kunnen.
De genodigden werden oprecht verrast door sneldichter Willem Gunneman. Zijn beleving van de middag verwoordde hij in een bijzonder slotgedicht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.