Ads Top

Limburg blijft investeren in schone Maas

Bij Thorn werd deze week door een internationaal team de Maas weer een stukje schoner gemaakt. Ook gedeputeerde voor duurzaamheid en energie, Bert Kersten, droeg zijn steentje bij aan de opruimactie, net als deelnemers van Rijkswaterstaat, nv De Scheepvaart uit België, de gemeente Maasgouw en andere partners in het project Schone Maas.
Een schone Maas is van levensbelang voor iedereen die de rivier gebruikt. Niet alleen voor de dieren die in en rond het water leven, maar ook voor de scheepvaart en waterrecreanten. In de Maas komt veel zwerfvuil terecht. Plastic zakjes, drinkflesjes maar ook piepschuim, blikjes, spuitbussen, visnetten en zelfs autobanden worden soms tientallen kilometers door de Maas meegenomen. Vooral na hoog water is het zwerfvuil duidelijk zichtbaar op de oevers.
Gedeputeerde Kersten (links op de foto) zet zich in voor een schone rivier: “We willen als Provincie dat er in de toekomst nog meer opruimacties georganiseerd gaan worden. Ik realiseer me dat we met een paar van dit soort middagen de rivier bij lange na niet schoon kunnen maken en houden. We willen dan ook vooral een signaal afgeven en aandacht vragen voor het belang en de urgentie van een schone, plastic-vrije rivier. Daarom investeren we de komende jaren niet alleen in de opruimacties, maar ook in verder pilot-onderzoek naar ‘litter traps’, een nieuw soort vuilvanger, die de plasticsoep in de Maas en andere rivieren en beken gedeeltelijk moet gaan afvangen. Ook vind ik het belangrijk dat we eindelijk de doelen met betrekking tot beperking van zwerfvuil op oevers en in het water gaan vastleggen in afspraken, zodat we elkaar daarop ook kunnen aanspreken.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.