Ads Top

Koers Waterlinie in WMC

Door decentralisatieafspraken van het Rijk zijn nu de provincies verantwoordelijk voor het nationaal project Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Gezamenlijk met de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland wordt een bestuursovereenkomst en een koersdocument voorbereid. De ambitie en de vervolgprocedure worden in de commissie Wonen, Maatschappij en Cultuur besproken.
Vanuit de commissie komen vragen over het versterken van het eigenaarschap, of er ook gekozen kan worden voor het anders bestemmen van de forten en om aandacht te hebben voor de Oude Hollandse Waterlinie. Daarnaast worden er vragen gesteld over het uitvoeringsbudget waarvan nog maar een derde van zal worden ingezet.
Gedeputeerde Pennarts laat weten dat het gebruikelijk was om eerst de forten te restaureren en vervolgens op zoek te gaan naar een exploitant. De provincie geeft nu de voorkeur om dit om te keren. Er wordt eerste gezocht naar een geschikte exploitant, op deze manier worden eigenaren veel meer betrokken bij de uiteindelijke ontwikkeling van een fort. De rol van de ondernemers wordt hierdoor groter en versterkt.
Verder geeft de gedeputeerde aan dat op basis van een kritische beschouwing en de nieuwe wijze van uitvoering; door middel van een integraal gebiedsprogramma, er voor de periode van 2015-2020 een minder groot bedrag voor realisatie nodig zal zijn. De Hollandse Waterlinie is een Rijksmonument dus de forten moeten worden behouden. De Oude Hollandse Waterlinie is nu niet de focus van de provincie, ze zijn in de provincie Utrecht ook minder zichtbaar. Wel zal er in het Waterlinie museum op fort Vechten aandacht worden besteed aan de Oude Hollandse Waterlinie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.