Ads Top

Zuiver drinkwater onder stralende zon

Op de eerste echte lentedag van het jaar stond in de Amsterdamse Waterleidingduinen een prachtige wandelexcursie op het programma.
Leerlingen uit groep 8 van basisschool De Tweemaster in Vijfhuizen waren deze morgen de gelukkigen om onder een stralende zon twee uur lang door de duinen te mogen struinen. Twee boswachters namen het jonge gezelschap mee op pad en vertelden ondertussen van alles over deze bijzondere omgeving. Bijvoorbeeld dat watercyclusbedrijf Waternet het drinkwater voor Amsterdam hier vandaan haalt en dat de dichter Jacob van Lennep in 1845 al het idee kreeg om water in de duinen te zuiveren.
Naast water ook veel aandacht voor de natuur. Zo zaten de knopen al in de meidoorn die - de naam zegt het al - normaal pas in mei bloeit. Ook moesten de scholieren raden van welk dier de keutels op de grond waren. Deze bleken afkomstig van een hert, waarvan er in dit gebied zo’n 2000 leven. Later die ochtend konden zij een behoorlijk aantal van deze rendieren met eigen ogen zien.
Eerder deze week ontdekten kinderen uit groep 6 van de Voorwegschool in Heemstede dat water een lange afstand aflegt voordat het uit de kraan komt. In groepjes van zes verkenden ze met een GPS-apparaat de Amsterdamse Waterleidingduinen en beantwoordden ondertussen allerlei vragen over het zuiveren van water.
Waar stroomt het water uit de kanalen in de Amsterdamse Waterleidingduinen bijvoorbeeld naartoe? Naar de duinen natuurlijk! En wist je dat de waterval - of eigenlijk de stroomversnelling - in het kanaal zorgt voor zuurstof in het water? Nog een leuk weetje: als ik mijn flesje water in deze duinen leeggooi, duurt het ongeveer 60 dagen voordat het water door de duinen is gezakt! En dan is het al best wel heel schoon.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.