Ads Top

Waterschap stapt volledig over op bevervriendelijke vangfuik

Waterschap Aa en Maas voert vanaf heden alleen vismigratie-onderzoek uit met bevervriendelijke fuiken. Dat besluit is genomen naar aanleiding van de onfortuinlijke dood van een bever in Grave (zie het eerdere persbericht).  
Alle vangfuiken, nodig om vismigratie in kaart te brengen, worden voorzien van zogeheten bever ontsnappingsluiken. Mocht een bever in de fuik terecht komen, kan deze er zelf uit ontsnappen.
Maandag werd een dode bever aangetroffen in een vangfuik in de Tochtsloot te Grave, een locatie die niet eerder bekend was als leefgebied van deze beschermde diersoort. De Landelijke Zoogdiervereniging bevestigt dat nu de tijd is dat jonge bevers gaan zwerven en grote afstanden afleggen. Hierdoor verschijnen ze op plaatsen waar je ze (nog) niet verwacht. Door over te stappen op aangepaste fuiken, voorkomt waterschap Aa en Maas herhaling van het betreurenswaardige incident.
De bever is aan een succesvolle opmars bezig. Dat is mede te danken aan de bevervriendelijke vispassage in de Maasdijk bij spuisluis Crèvecoeur ('s-Hertogenbosch) en het natuurlijk inrichten van de beekmondingen langs de Maas. Samen met de provincie en de andere waterschappen, werkt Aa en Maas aan een zogeheten ‘Beverprotocol' met afspraken over waterbeheer op locaties met bevers.
Het waterschap onderzoekt of de bever opgezet kan worden voor educatieve doeleinden. Hiervoor is een aanvraag ingediend voor ontheffing, gezien de beschermde status..

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.