Ads Top

Nieuwe watertappunten voor een gezond gewicht

Om Amsterdamse kinderen te stimuleren meer water te drinken, wil de gemeente het makkelijker maken om kraanwater te drinken op plekken waar kinderen vaak komen. Daarom realiseert stadsdeel Oost de komende tijd 15 nieuwe watertappunten in de openbare ruimte. Woensdag 5 maart werd het eerste watertappunt bij het Javaplantsoen feestelijk in gebruik genomen door kinderen van de twee scholen aan het plantsoen, samen met stadsdeelwethouder Nevin Özütok.
In Amsterdam hebben meer dan 30.000 kinderen en jongeren overgewicht of obesitas. In de Indische Buurt zijn dat er circa 1.000. De Indische Buurt staat daarmee in de top 5 van Amsterdamse buurten. Overgewicht heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid op de korte en langere termijn. Daarom intensiveert de gemeente Amsterdam de aanpak van overgewicht, via de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Met als doel alle Amsterdamse kinderen op gezond gewicht in 2033. Belangrijk in de aanpak is het stimuleren van een gezondere levensstijl bij kinderen, jongeren en ouders. Dat betekent gezonde voeding en drinken, voldoende bewegen en slapen. Via de Water uit de Kraan campagne wil de gemeente Amsterdam kinderen ertoe bewegen water te drinken in plaats van calorierijke dranken.
Het watertappunt aan het Javaplantsoen is feestelijk in gebruik genomen door leerlingen van twee basisscholen die aan het plantsoen gelegen zijn: de Valentijnschool en de Flevoparkschool. Deze basisscholen doen al langer mee aan het programma Jump In, dat is gekoppeld aan de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Samen met de ouders zetten de scholen in op een gezonde leefstijl bij hun leerlingen. Zo drinken kinderen alleen nog water op school, eten ze als tussendoortje fruit en zijn er extra beweegactiviteiten.
Naast gezond is het drinkwater uit de openbare watertappunten ook duurzaam. Het spaart immers de aanschaf van plastic wegwerpflesjes, die belastend zijn voor het milieu. In Nederland worden dagelijks zo'n 500.000 flesjes weggegooid. De productie en het transport van flessenwater is duur en veroorzaakt veel CO2-uitstoot. Door de 15 nieuwe watertappunten op handige plekken kunnen ook passanten en toeristen elk moment van de dag lekker en betrouwbaar water tappen. De watertappunten worden in opdracht van het stadsdeel aangelegd en onderhouden door Waternet.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.