Ads Top

Nieuwe stuw Groene Peelvallei zorgt voor goede waterberging

De nieuwe stuw in de Bakelse Aa bij Helmond zorgt voor een betere bescherming tegen hoog water. In waterberging Groene Peelvallei is ruimte voor 200 miljoen liter water dat anders steden als Veghel en ’s-Hertogenbosch zou bedreigen. 
De hoogwaterstuw bij de Bakelse Brug ligt meestal plat op de bodem. Maar bij hoog water in de Bakelse Aa, de Oude Aa en de Kaweise Loop, kan de stuw opgetrokken worden. Het overtollige water dat niet weg kan, stroomt dan gecontroleerd de akkers van de Groene Peelvallei op. Woonwijken in Helmond maar ook steden als Veghel en ’s-Hertogenbosch houden daardoor droge voeten.
Aanleg van de stuw was nodig, omdat door klimaatverandering de kans op extreme neerslag en overstromingen steeds groter wordt. Waterschap Aa en Maas verwacht dat de stuw eens in de 15 jaar opgetrokken wordt.
Om de stuw aan te kunnen leggen is de beek tijdelijk omgelegd. De aanleg van een kade was nodig om te zorgen dat het water achter de stuw blijft als deze in gebruik is. De nieuwe stuw is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie. De aanleg ervan komt voort uit afspraken met de waterschappen over te behalen waterdoelen in 2015. Het gaat daarbij om waterberging, maar ook om verdrogingsbestrijding, beek en kreekherstel en aanleg van Ecologische Verbindingszones.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.