Ads Top

Investeren in bodem en water loont voor agrariër

Extra investeren in de kwaliteit van de bodem en nieuwe technieken loont voor agrariërs. Bovendien zorgt het voor schoner grond- en oppervlaktewater. Dat was de boodschap van twee telers aan de Stuurgroep van het Actieplan Bodem en Water. De leden van de stuurgroep ondertekenden dinsdag 18 februari een samenwerkingsovereenkomst in de schuur van akkerbouwer Aard Robaard in Dronten.
Gastheer Robaard en zijn collega Edwin Goedegebuure hebben gemeen dat zij beiden hebben geïnvesteerd in een nieuwe spuittechniek voor de toepassing van gewasbe-schermingsmiddelen. Beiden nemen ze ook deel in studiegroepen over het duurzaam gebruik en beheer van de bodem. Hun inzicht: door dichter en gerichter op het gewas te spuiten heb je minder middelen nodig en ondervindt het gewas minder hinder in zijn groei. Het resultaat is een hogere opbrengst en zo betaalt de investering zichzelf uit. Het zijn voorbeelden die het Actieplan Bodem en Water wil omarmen.
Het actieplan is de Flevolandse uitwerking van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. De drie hoofdrolspelers: LTO Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en Provincie Flevoland, hebben in de overeenkomst afgesproken om de komende zes jaar een programma van activiteiten te organiseren. Daarin staan drie uitgangspunten centraal: Eén: schoner en voldoende water ontstaat vooral als de ondernemer blijvend investeert in een goede bodemkwaliteit (organische stof, bodemleven) en dat betaalt zich terug in een betere opbrengst met minder kosten. Twee: er is al veel kennis over hoe het nog beter kan. Daarom zet het programma in op verspreiden van de toepassing van de kennis door de koplopers naar het peloton. Drie: het initiatief voor acties moet komen van de ondernemers zelf. Daarom werd de samenwerkingsovereenkomst ook in de schuur van Aart getekend, in aanwezigheid van de ondernemers.
De Stuurgroep voor het Actieplan wordt gevormd door de Flevolandse LTO-voorzitter Arnold Michielsen, twee heemraden van het waterschap Lida Schelwald-van der Kleij en Jaap Naaktgeboren en de gedeputeerde van de provincie Bert Gijsberts. Zij brengen geen geld (lees: subsidies) mee. Zij faciliteren door kennis beschikbaar te stellen, door bestuurlijke aandacht te geven, door wet- en regelgeving aan te passen en vooral door ondernemers te motiveren en te activeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.