Ads Top

Over Rijnwater, meisjes en slaappillen

Wetenschappers van de TU Delft hebben de aanwezigheid van medicijnresten in het Rijnwater voor het eerst gekoppeld aan de demografische eigenschappen van de bewoners langs de Rijn. Dit kan helpen om de vervuiling van drinkwater met medicijnresten beter aan te pakken. De onderzoekers publiceerden op vrijdag 27 december over hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Research Letters.
Dertig miljoen mensen zijn op de Rijn aangewezen voor hun drinkwater en 37 procent van het Nederlandse drinkwater komt uit rivierwater (het meeste daarvan wordt aangevoerd door de Rijn). Drinkwater is tot op zekere hoogte vervuild met medicijnresten en daarom is het van groot belang om dit proces van vervuiling beter te begrijpen. Onderzoekers van de TU Delft hebben daarom samen met Het Waterlaboratorium de waterkwaliteit in de Rijn gekoppeld aan demografische gegevens van het gebied. Ze hopen zo een gedetailleerd beeld te krijgen van de invloed van omwonenden op de waterkwaliteit van de rivier.
Ze namen op 42 punten langs de rivier watermonsters; deze punten lagen steeds 20-30 kilometer uit elkaar. De onderzoekers begonnen in de buurt van de bron van de Rijn en eindigden vlak voor Lobith, bij de Nederlands-Duitse grens. Ze keken vervolgens naar de concentraties van een groot aantal medicijnen, zoals bepaalde slaapmiddelen en antidepressiva. Deze medicijnresten komen via de urine in het rioolwater, en zo in de Rijn terecht.
‘Jongeren en ouderen gebruiken hele andere medicijnen en in andere hoeveelheden. Het medicijngebruik verschilt ook nog eens per nationaliteit. Die verschillen zijn zo groot dat we dit inderdaad konden merken in de meeste stoffen in het rivierwater’, zegt onderzoeker Rolf Hut van de TU Delft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.