Ads Top

TU Delft en WRU Hanoi starten Joint Venture op gebied van water

De TU Delft en de Water Resources University (WRU) in Hanoi starten samen de joint venture VINWATER, Vietnam Netherlands Centre for Water and Environment. Op maandag 16 december tekenen Dirk Jan van den Berg, bestuursvoorzitter van de TU Delft. en prof.dr. Nguyen Quang Kim, rector van WRU, daartoe de oprichtingsovereenkomst. Dit gebeurt tijdens een bezoek van Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, aan Vietnam. VINWATER zal opdrachten voor derden, zoals de Vietnamese overheid, verrichten op het gebied van water.                      
De TU Delft en WRU werken al bijna 15 jaar samen op het gebied van watermanagement en waterbouw. De uitdagingen waar Vietnam mee te maken heeft, zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Het land heeft een duizenden kilometers lange kustlijn en een groot deel van de bevolking, landbouw en industrie is geconcentreerd in de complexe delta’s van de Mekong en de Rode Rivier. Door o.a. de zeespiegelstijging, verlenging van het regenseizoen en vele tropische stormen heeft het land visie, expertise en nieuwe oplossingen nodig om de wateruitdagingen in de toekomst aan te kunnen. Het heeft interesse in de manier waarop Nederland leven in de delta mogelijk maakt. Samen met Nederlandse ingenieursbureaus adviseert de TU Delft de overheid over betere infrastructuren en werkt met verschillende universiteiten samen aan de opbouw van expertise.
VINWATER wordt een ‘Science and Technology Center’, gevestigd in Hanoi. Hoogleraar Kustwaterbouwkunde, Marcel Stive: “ik ben trots dat onze samenwerking nu zo volwassen is dat we echt op gelijkwaardige voet gaan samenwerken. Het oprichten van dit center is een logische volgende stap in onze lange samenwerking.” WRU en TU Delft willen in VINWATER hun expertise ter beschikking stellen van derden, waaronder de Vietnamese overheid. Daarmee komt VINWATER tegemoet aan de behoefte in de Vietnamese markt aan toepassingsgericht onderzoek en advies. VINWATER zal Vietnamese onderzoekers van WRU inhuren, die begeleid en geadviseerd worden vanuit Delft. Veel van de betrokken onderzoekers zijn (MSc- of PhD-) alumni van de TU Delft. Via VINWATER krijgen ze interessante wetenschappelijke opdrachten. Daarnaast biedt dit de staf van de universiteit de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en deze ervaring als casestudies in te brengen in het onderwijs.
De TU Delft zal ook een rol spelen in het combineren van kennisnetwerken en het uitbouwen van de bestaande relaties tussen WRU en het Nederlandse bedrijfsleven. Voor Nederlandse bedrijven in de waterbouw is het belangrijk dat zij beroep zullen kunnen doen op lokale capaciteit en expertise. Het doel van VINWATER is niet om winst te maken, maar er wordt gestreefd naar financiële onafhankelijkheid binnen 5 jaar.
De ondertekening vindt plaats tijdens het bezoek van minister Schultz van Haegen aan Vietnam. De Minister zal in Hanoi het Mekong Delta Plan overhandigen aan de Vietnamese vicepremier Hoang Trung Hai.  Het plan werd door een team van Nederlandse waterexperts opgesteld onder coördinatie van Cees Veerman, speciaal adviseur van de Vietnamese premier Dung, voormalig voorzitter van de Commissie Duurzame Kustontwikkeling en voormalig Nederlands minister van Landbouw.
VINWATER wordt het zevende gezamenlijke onderzoeksinstituut van de TU Delft met partners in het buitenland. De Delftse College van Bestuur-voorzitter Dirk Jan van den Berg is enthousiast over VINWATER: ‘Vietnam ontwikkelt zich snel, heeft een grote behoefte aan expertise en breidt haar budget voor samenwerking met buitenlandse partners op het gebied van onderwijs en onderzoek drastisch uit. Voor de TU Delft, met haar sterke expertise op het gebied van watermanagement, is het een zeer interessant land; de ontwikkelingen daar zijn boeiend voor onze onderzoekers en studenten. Het is belangrijk om daar aanwezig te zijn en een activiteit van je universiteit neer te zetten, zoals we nu in verschillende landen doen.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.