Ads Top

Nederlandse watersector intensiveert samenwerking Jakarta

Nederland en Indonesiƫ werken samen aan het realiseren van waterveiligheid voor Greater Jakarta vanwege urgente dreiging van overstroming van Noord-Jakarta. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de kennis en ervaring uit het lopende National Capital Integrated Coastal Development (NCICD) programma. Hierin worden concrete beschermingsplannen uitgewerkt en uitgevoerd waarbij veiligheid en leefbaarheid worden gecombineerd met economische kansen voor Jakarta. Innovaties, zoals Building with Nature, kunnen bijdragen tot het versneld en duurzaam realiseren van waterveiligheid in dit gebied. Dit heeft de Nederlandse watersector tijdens een missie in Jakarta onder leiding van minister-president Rutte, minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) bekend gemaakt.
Volgens Bertrand van Ee, voorzitter van het Kernteam Export en Promotie van de Topsector Water, is dit het moment om de samenwerking met Jakarta naar een nieuwe fase te brengen: "Greater Jakarta staat op dit moment niet alleen voor ƩƩn van de grootste waterbouwkundige uitdagingen van de wereld, maar ook voor belangrijke economische en maatschappelijke veranderingen. Het is van nationaal, strategisch belang dat er snel veilige oplossingen voor dit gebied komen. Een integrale aanpak van de problematiek leidt tot een nieuw perspectief voor Jakarta en heel Indonesiƫ".
Op initiatief en met nauwe betrokkenheid van de Nederlandse overheid werken Nederlandse en Indonesische experts op dit moment samen binnen het NCICD programma aan plannen die voorzien in de versterking van de kustlijn, het stoppen van bodemdaling, het realiseren van watervoorziening en het verbeteren van de waterkwaliteit Ʃn de leefbaarheid. Ook is voorzien in een 'afsluitdijk' in de baai van Jakarta om de stad ook op de lange termijn te beschermen. Om dit te kunnen financieren wordt dit gecombineerd met grootschalige landaanwinning. In aansluiting op de huidige structuur van de kustlijn lijkt de meest passende vorm van deze dijken een convexe lijn, die nu in de eerste schetsen is neergezet in de vorm van een grote vogel: de 'Great Garuda', het nationale symbool van Indonesiƫ. De ambitieuze plannen beschermen Jakarta tegen het water, gecombineerd met revitalisering van de stad en landaanwinning voor de ontwikkeling van een nieuw stadscentrum met woningen en kantoren. De plannen voorzien in een cruciale verbindingsweg die de stad mobiliteit teruggeeft en ook kansen biedt voor doorontwikkeling van Noord Jakarta. Voorwaarde, en hoogste prioriteit, is het stoppen van de grondwateronttrekking middels het aanleggen van watervoorziening, het versterken van de huidige kustverdediging en het verbeteren van de kwaliteit van het oppervlaktewater.
Al ruim 40 jaar werken de Nederlandse en Indonesische watersector samen om Jakarta te beschermen tegen overstromingen. De afgelopen jaren is dit verder geĆÆntensiveerd. Een grote stap is nu genomen om de opgave niet alleen vanuit oogpunt van water te bekijken, maar juist door kansen voor economische ontwikkeling en vergroting van de leefbaarheid te combineren in een geĆÆntegreerde aanpak. De Nederlandse watersector ziet veel kansen en zal deze samenwerking de komende jaren intensiveren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.