Ads Top

Natuurherstel en verbetering waterkwaliteit Lingegebied - Diefdijk Zuid gestart

Waterschap Rivierenland is gestart met de uitvoering van maatregelen die zorgen voor natuurherstel en een betere waterkwaliteit in het Lingegebied en de Diefdijk-Zuid. Dit komt voort uit het gebiedsplan wat het waterschap in nauwe samenwerking heeft opgesteld met Staatsbosbeheer, Dienst Landelijk Gebied én bewoners.
Deze natuur is bijzonder omdat er zeldzame planten en dieren voorkomen en het valt onder Natura-2000. Het natuurgebied De Geeren en de Nieuwe Zuiderlingedijk zijn als eerste aan de beurt. De werkzaamheden in Het Wiel en Zwanendal starten begin 2014. De werkzaamheden duren naar verwachting 4 maanden.
In natuurgebied de Geeren is het waterschap begonnen met het afgraven van de bovenste laag van de grond, het gebied wordt daardoor natter. Een deel van het natuurgebied krijgt bovendien een eigen waterhuishouding door het opheffen van de verbinding met de Culemborgse Vliet. Hierdoor ontstaat een natuurlijk waterpeil. De maatregelen zijn goed voor de natte natuur in het gebied, variërend van hooiland tot nat bos en tot moeras in het noordelijk deel van het gebied. Bij graafwerkzaamheden houdt het waterschap zoveel mogelijk rekening met oude cultuurhistorische patronen van greppels en sloten.
Bij de Nieuwe Zuiderlingedijk is het waterschap het slotenstelsel aan het opknappen, om het water goed te kunnen aanvoeren naar het natuurgebied. Er vinden allerlei herstelmaatregelen plaats aan sloten, dammen, kaden en duikers.
De natuur in de Linge-uiterwaarden tussen Acquoy en Gorinchem en langs de Nieuwe Zuiderlingedijk en de Diefdijk-Zuid staat onder druk. Op veel plaatsen is er te weinig water van goede kwaliteit. Ook zijn er te veel meststoffen in het gebied. Dienst Landelijk Gebied en Waterschap Rivierenland hebben onderzocht welke maatregelen nodig zijn om de waardevolle natuur in het gebied te behouden en te herstellen. In nauwe samenwerking met diverse partijen heeft het waterschap een gebiedsplan ontwikkelt voor het Lingegebied-Diefdijk Zuid. Dit plan zorgt ervoor dat waardevolle natuur behouden blijft en herstelt, de waterkwaliteit verbetert en verdroging wordt voorkomen. De natuur in dit gebied is bijzonder omdat er zeldzame planten en dieren voorkomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.