Ads Top

Minder kosten voor verwerking afvalwater

De gemeenten Elburg en Nunspeet en Waterschap Vallei en Veluwe besparen tot 2020 gezamenlijk bijna 250.000 euro bij het inzamelen, transporteren en het zuiveren van afvalwater. Door een betere samenwerking kunnen investeringen in en aan het rioolstelsel bovendien lager worden. Dit is het gevolg van het Afvalwaterketenplan 2013-2020 dat door de drie partijen onlangs is vastgesteld.
Gemeenten en waterschappen hebben beide een taak bij het verwerken van afvalwater. De gemeente beheert de gemeentelijke riolen en rioolgemalen, het waterschap beheert de hoofd-rioolgemalen en zuivert het afvalwater op de rioolwaterzuivering. In geheel Nederland zoeken gemeenten en waterschappen naar mogelijkheden om efficiënter te werken. "Op dit moment loopt er een onderzoek in opdracht van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu naar de vorderingen op dit gebied", vertelt Marjan Brouwer, heemraad (dagelijks bestuurslid) van Waterschap Vallei en Veluwe. "De manier waarop wij op de Noord-Veluwe samenwerken binnen de afvalwaterketen, wordt door de commissie gezien als een voorbeeld voor Nederland. Dat komt mede doordat wij al lange tijd intensief met elkaar samenwerken."
"Samenwerking loont en dat blijkt uit het gerealiseerde afvalwaterketenplan", vertelt wethouder Henk Wessel van de gemeente Elburg. "Een financieel voordeel is mooi meegenomen. Belangrijk bijkomend voordeel is dat we door de goede samenwerking informatie uitwisselen en daarmee kennis van de riolering vergroten. Over en weer kunnen gemeenten en waterschap elkaar helpen. Dat komt de kwaliteit van het beheer ten goede komt en verkleint de kwetsbaarheid van de organisaties."
Ook in de zorg voor schoon oppervlaktewater werken gemeenten en waterschap samen. Donderdag 21 november begon de gemeente Nunspeet samen met het waterschap aan de bouw van twee bergbezinkbassins voor de opvang van rioolwater dat na hevige regenval overloopt vanuit het gemeentelijk riool. Wethouder Edward van der Geest van Nunspeet: "Omdat regenwater geen rekening houdt met gemeentegrenzen of verantwoordelijkheidsgebieden, vraagt de aanpak om samenwerken met buurgemeentes en het waterschap. Alleen dan is het mogelijk om problemen structureel en in één keer goed op te kunnen lossen. Dit leidt tot efficiënte en effectieve inzet van gemeenschapsgeld. Door samenwerking, bundeling van kennis en budgetten is het nu zover. We zijn begonnen met het definitief oplossen van stankoverlast na zware buien in wijk De Marsse-'t Hul. Samen met verbreding van de Molenbeek door het waterschap en een aantal andere maatregelen, leidt dit tot schoner oppervlaktewater."
De regio Noord-Veluwe waarin het waterschap samenwerkt met gemeenten aan schoner oppervlaktewater en een efficiënte zuivering van afvalwater, omvat ook de gemeenten Harderwijk, Ermelo, Putten, Oldebroek, Heerde en Hattem.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.