Ads Top

HBO-studenten bedenken slimme zeewering Eemshaven

Enkele weken terug vond in het Seaports Xperience Center (SXC) DIJK3.0 plaats: Een uitdagende competitie voor studenten Civiele Techniek van de Hanzehogeschool Groningen en de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Vrijdag 22 november maakte Harm Post, directeur van Groningen Seaports, bekend welke studenten de beste oplossing bedachten voor een complex waterbouwkundig vraagstuk in de Eemshaven.
Drie studenten van de Hanzehogeschool kwamen met de winnende oplossing: het verlengen van de strekdammen bij de ingang van de haven en het plaatsen van betonnen golfremmers. Die moeten ervoor zorgen dat het water getemd wordt en met minder kracht de haven binnenkomt. Met hun ontwerp winnen ze een spectaculaire snelle boottocht door het havengebied.
Het idee achter DIJK3.0 komt voort uit de actuele situatie in de Eemshaven. De rijzende zeespiegel en dalende bodem maken daar op termijn een verbetering van de zeewering noodzakelijk. Het gebied is echter grotendeels bebouwd met energiecentrales, industrie en op- en overslag voorzieningen voor grote zeeschepen.
De vraag voor de studenten was hoe hier betere bescherming tegen de zee kan worden gerealiseerd, zonder dat bestaande en nieuwe activiteiten teveel moeten worden beperkt. De studenten stonden er niet helemaal alleen voor. Ze kregen kennis en hulp aangereikt van medewerkers van het waterschap Noorderzijlvest, Groningen Seaports en ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.