Ads Top

Gooi geen oliebollenvet door gootsteen of toilet

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost jaarlijks enkele miljoenen euro's. Om die reden doen de waterschappen de oproep om overtollig oliebollenvet in te leveren bij een inzamelpunt en niet door de gootsteen of het toilet te spoelen. 
De reiniging van een liter olie kost de waterschappen € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. "De zuivering van al dat al dat oliebollenvet kost jaarlijks een paar miljoen euro", aldus een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Ook het aantal rioolverstoppingen stijgt rond Oud en Nieuw. Het oliebollenvet stolt in het riool en zorgt voor verstoppingen. Het verhelpen van die verstoppingen is een kostbare zaak. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat ook vloeibaar vet voor verstoppingen kan zorgen. Wij adviseren dan ook om dit vet eerst in de verpakking terug te gieten en in de speciale gele containers te gooien.
"Oliebollen bakken is een oer-Hollandse traditie en die moet vooral behouden blijven", aldus de woordvoerder van de Unie van Waterschappen. "Maar wij proberen de mensen bewust te maken dat er een betere en goedkopere manier is om het oliebollenvet af te voeren. Dus: gooi geen vet in de gootsteen en het toilet. Want als er minder zuiveringskosten hoeven te worden gemaakt rond de jaarwisseling, heeft iedereen daar baat bij."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.