Ads Top

20 jaar na overstroming Maas

In december 1993 werd Limburg verrast door de overstroming van de rivier de Maas. Bijna 7.000 woningen kwamen daarbij onder water te staan. Meer dan 12.000 bewoners werden geëvacueerd en waren genoodzaakt de kerstdagen ergens anders door te brengen. De historische gebeurtenis van precies 20 jaar geleden is aanleiding voor de Limburgse themaweek De Maas de Baas, 1993-2013.
Rijkswaterstaat heeft sindsdien, samen met andere Limburgse waterbeheerders, maatregelen genomen om de kans op overstromingen van de Maas te verkleinen en zo de plaatsen rond de Maas veiliger te maken. Een van de belangrijkste initiatieven zijn de Maaswerken, die uit 52 projecten bestaan. Dit programma werkt over een totale lengte van 222 kilometer aan een veiligere Maas.
Om de overstromingskans terug te brengen wordt er onder andere geïnvesteerd in het bouwen en versterken van kades, het verdiepen en verbreden van de rivierbedding en het verlagen van de uitwaarden. Tegelijkertijd wordt de Maas geschikt gemaakt voor grotere binnenvaartschepen en wordt er gekeken naar meer ruimte voor de natuur.
Bescherming tegen hoogwater is en blijft van levensbelang. Door de lage ligging van ons land, Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel, maken rivieren en meren ons land kwetsbaar voor overstromingen. Daarbij stijgt de zeespiegel en hebben we steeds vaker te maken met heftige regen en hogere rivierstanden.
Samen met andere waterbeheerders zoals waterschappen, gemeenten en provincies werkt Rijkswaterstaat continue aan de bescherming tegen overstromingen. Zo onderhouden we 3.000 kilometer aan dijken, dammen, stuwen en beschermen onze stormvloedkeringen de kust. Ook geven we rivieren meer de ruimte door bijvoorbeeld de uiterwaarden te verdiepen. Allemaal maatregelen die nodig zijn om ons land te beschermen tegen hoogwater.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.