Ads Top

Waterschap Regge en Dinkel opent Nereda-installatie Vroomshoop

Op maandag 11 november opende waterschap Regge en Dinkel in Vroomshoop de eerste hybride Nereda-installatie van Nederland.  In de rioolwaterzuiveringsinstallatie gebruikt het waterschap de innovatieve Nereda-techniek. Het resultaat is gezuiverd afvalwater van hoge kwaliteit waarbij in het zuiveringsproces minder energie en chemicaliën gebruikt worden.
Bij een traditionele rioolwaterzuivering doorloopt het afvalwater in het zuiveringsproces verschillende stappen. Deze vinden op verschillende plekken plaats waardoor het water door de hele rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) gepompt moet worden. Dit kost veel energie.
Nereda is een nieuwe zuiveringstechniek die gebruik maakt van zuurstofrijke bacteriën in compacte slibkorrels. In dit zuiveringsproces bevindt het afvalwater zich in één tank met korrelslib. Deze unieke Nereda-korrels zijn actiever dan gewone korrels waardoor ze efficiënter stikstof en fosfaat kunnen verwijderen. Het afvalwater wordt vervolgens belucht en gemengd, en de bacteriën doen hun werk om het water te zuiveren. Als het korrelslib na het beluchten bezinkt, kan het gezuiverde afvalwater direct uit de tank op het oppervlaktewater worden geloosd.
Doordat de Nereda-techniek in één tank plaatsvindt, vraagt dit lagere investerings- en energiekosten. De duurzame zuiveringstechnologie kenmerkt zich door een lagere energieconsumptie en chemicaliën-vrije procesvoering. De benodigde ruimte voor het zuiveren van afvalwater wordt hiermee verkleind. In Vroomshoop past het waterschap de Nereda-techniek toe naast de conventionele zuiveringstechniek. Dit maakt het tot de eerste hybride installatie van Nederland! De investeringen van deze installatie zijn iets hoger maar door subsidie van de Provincie is het kostenneutraal gebleven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.